IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е обещала 80 млн. паунда на Nissan малко след вота за Brexit

Писмо на британския министър на бизнеса Грег Кларк до изпълнителния директор на Nissan Карлос Гон описва пропастта между сценариите за Brexit със и без сделка

17:20 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания е обещала около 80 млн. паунда (104 млн. долара) за подкрепа на японския автомобилен концерн Nissan през 2016 г., като част от инвестициите на компанията в неин завод в страната, само четири месеца след вота за Brexit, съобщава Financial Times. 

Правителството на Обединеното кралство е обещало на компанията, че нейните операции в страната няма да бъдат засегнати от излизането ѝ от Европейския съюз (ЕС), докато създава своите модели в завода в Съндърланд.

Уверенията на Лондон се съдържат в писмо изпратено от министъра на бизнеса Грег Кларк до изпълнителния директор на Nissan Карлос Гон.

През уикенда японският производител обяви, че е решил да се откаже от плановете си да произвежда своя модел X-Trail SUV в завода в Съндърланд, предупреждавайки правителството да се откаже от твърд Brexit, преди да навреди още повече на автомобилната индустрия.

Текстът на това писмо подчертава пропастта между сценария Brexit без сделка и напускане на ЕС със споразумение.

В писмото още се казва, че инвестицията на британското правителство „зависи и от положителното решение на борда на директорите на Nissan да произвежда моделите Qashqai и X-Trail в Съндърланд“.

Въпреки че правителството не дава конкретни сведения за бъдещите търговски отношения с ЕС в писмото, то обещава да защити производителите на автомобили, които развиват своя бизнес във Великобритания.

„Правителството напълно осъзнава значението на европейските пазари ролята, която имат те за вашето присъствие в Съндърланд. Ще бъде от решаващо значение при преговорите да подкрепим автомобилните концерни и да гарантираме, че бъдещите ни отношения с ЕС няма да окажат негативно влияние върху способността на тези компании да изнасят своята продукция за и извън блока“, се посочва още в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още