Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Volkswagen решава съдбата на MAN Energy Solutions

Автомобилната група обсъжда идеи с потенциални съветници, включително листване на звеното

Volkswagen решава съдбата на MAN Energy Solutions

Снимка: MAN Energy Solutions

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group проучва различни опции за своето звено MAN Energy Solutions SE, тъй като компанията се фокусира върху прехода към електрическа мобилност, съобщава Automotive News Europe.

Автомобилният производител обсъжда идеи с потенциални съветници, включително листване на подразделението, посочват източници, запознати с темата. Дискусиите следват подобрените финансови резултати на звеното, което произвежда всичко – от дизелови двигатели, служещи за задвижване на кораби, до  турбокомпресори за нефтената и газовата промишленост, както и химически реактори. 

Още по темата

Според източниците разговорите се намират все още в много ранен етап на развитие и е напълно възможно Volkswagen да се откаже от подобна сделка.

Миналия декември групата се договори със синдикатите да запази мажоритарен дял в бизнеса за най-малко четири години. Това все още позволява частично листване, добавят източниците. Предишният опит за продажба на MAN Energy Solutions беше направен в началото на 2020 г., като от ръководството не одобриха нито една оферта.

В MAN Energy Solutions работят около 14 хил. души по целия свят и е реализирал 42 млн. евро оперативна печалба през миналата година при приходи от 3,3 млрд. евро. През 2018 г. компанията промени името си от MAN Diesel & Turbo, за да подчертае усилията си за постигане на устойчивост.

Volkswagen редовно проверява дали е възможно да се отделя от периферни дейности. Въпреки това продажбата на производителя на мотоциклети Ducati и производителя на предавателни кутии Renk се провали преди известно време заради съпротивлението на работническия съвет. Също така е имало съпротива и от страна на семействата Порше и Пиех, които са сред големите акционери в концерна. 

В същото време Volkswagen полага все повече усилия, за да настигне Tesla при производството и продажбите на електромобили с план за изграждане на шест завода за батерии в Европа и обособяване на глобална мрежа от зарядни станции.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Съдебни искове грозят дилърите на Ford в Индия заради оттеглянето на концерна