IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайна дата за връщане на малките ученици в клас - 8 ноември

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата

12:21 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Крайната дата за връщане на малките ученици в клас е 8 ноември, ако няма пълен локдаун. Това каза министърът на образованието Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица“, посочи Денков.

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 хил. бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас, които да се правят два пъти седмично. Кабинетът вече одобри необходимата за целта сума от 13 млн. лева.

Денков увери, че родителите ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище с тестове - минимум два дни. И обясни защо в момента не тече информационна кампания.

"Очакваме тестовете да бъдат един от двата вида - или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", обясни просветният министър. 

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни той.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – София и Пловдив. 

"Два са принципите, които спазваме. Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта Николай Денков.

В министерството обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици. "Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим", категоричен е министър Денков.

Зеленият сертификат ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

Денков посочи, че въпросните тестове са сертифицирани продукти, минали са през Европейската агенция по лекарствата (EMA), регистрирани са в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Такива тестове се използват в много среди. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места", поясни той.

Денков отново призова учителите да се ваксинират: "Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Covid-19 протича тежко". 

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38% от учителите, като при 2,3% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още