Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ

Проекти на Института в областта на компютърните науки ще се включат към обектите на Националната пътна карта за научна инфраструктура

МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри финансиране в размер над 7,8 млн. лева за дейността на Института за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски" за 2021 г. Планирано е институтът да бъде включен към обектите на Националната пътна карта за научна инфраструктура, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

В Института за научни изследвания в областта на компютърните науки ще се провеждат научни изследвания в области като изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи.

Откриването на центъра ще насърчава и работата по научноизследователски проекти, включително с чуждестранни партньори. В резултат на работата на института се очаква да се повишат както обемът, така и качеството на научните разработки, на базата на които да се създават приложими научни продукти.

В центъра ще се обучават докторанти и ще се подготвят млади учени. Основната мисия на компютърното звено ще е да създаде цяло поколение от компютърни учени и инженери в България, като подготвя млади учени и докторанти.

Освен това ще бъдат привличани водещи учени и студенти, които ще подпомагат правителството в осъществяването на политики, свързани с информационните технологии.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
ВУЗФ организира уебинар със световноизвестния британски политолог проф. Колин Крауч