Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Над 2/3 от учителите не одобряват зелен сертификат в образованието

Тестването на учителите трябва да бъдат безплатно, ако се въведе сертификат, а тестовете за антитела да се признават, казват от синдикат "Образование"

Над 2/3 от учителите не одобряват зелен сертификат в образованието

Снимка: БГНЕС

Повече от 2/3 от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови да я напуснат, ако бъде наложен такъв. Това се казва в открито писмо до министъра на образованието от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Председателят на синдиката Юлиян Петров твърди, че идеята на писмото е по-добра комуникация. "Дали ще има отлив на учители зависи от съвместяване на мерките с училищната среда. Ако зелените сертификати бъдат въведени в образователната система, е важно какъв ще бъде алгоритъмът и дали ще бъдем готови", заяви той по Нова телевизия.

По думите му желанието на синдиката е да няма неочаквани решения, които да поставят в риск образователната система.

Още по темата

"Тестването на учителите трябва да бъдат безплатно, ако се въведе зелен сертификат, а тестовете за антитела да се признават", призова Петров.

Според него 41% са ваксинираните в образователната система, а 30% заявяват, че са преболедували, но без да са в системата на РЗИ.

Припомняме, че за работещите в лечебни заведения за болнична помощ вече беше въведено изискване да работят при наличие на зелен сертификат. Идеята на просветното министерство е да се включат и учителите.

Министърът на образованието Николай Денков смята, че не може да се въведе зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата.

„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, каза Денков миналата седмица.

Самият министър на образованието Николай Денков подкрепя въвеждане на зелен сертификат за педагози и непедагогически персонал.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Св. Савова: Образованието в България не е занижено заради онлайн обучението