IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стратегия за висшето образонатие трябва да бръкне в дълбочина на проблема

Обсъжданата в момента стратегия има несъвършенства от методологическа и съдържателна гледна точка, смята проф. Борислав Борисов от УС на Камарата на преподавателите във висшето образование

16:36 | 22.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стратегията за висшето образование, която се обсъжда, е част от планираните в последните години реформи. Но тя има несъвършенства от методологическа и съдържателна гледна точка. Трябва ни стратегия с мерки, касаещи всички заинтересовани обществени структури, коментира проф. Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Камарата на преподавателите във висшето образование, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По повод факта, че българските висши училища се сриват в световните класации гостът обясни, че и новата стратегия 2021-2030 г. няма да подобри нашите позиции в класациите, ако "не се бръкне дълбоко в същността на проблема".

"Суот анализът в стратегията за висшето образование методологично е неправилен, не е достатъчно задълбочен. Има пожелателни, общо представени като лозунги цели и задачи".

По думите на проф. Борисов голям проблем в разминаването между ценностния проблем и потребностите на обществото.

Той застана зад тезата, че стратегията трябва да е насочена и към държавните структури и партньорите на висшите училища.

"Младите търсят възможности за кариерно развитие и по-добро възнаграждение. Но грижата за тях не се изразява в това да дискриминираме по-възрастните".

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още