IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на строителните компании в Европа вече са лидер по поскъпване

Индексът Stoxx 600 Construction & Materials е още далеч от средната си стойност за последните десет години, което предполага, че има достатъчно място за печалби

11:29 | 02.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако трябваше да се досетите акциите на кои компании отчитат най-добри резултати на фона на мрачните икономически перспективи тази година, може да се изненадате от отговора. Книжата на компаниите от сектора на строителството и материалите, въпреки повечето макропоказатели, сочещи забавяне на световния растеж, в момента са водещи в Европа, пише Bloomberg в свой анализ.

Акциите на дружествата от сектора поскъпват с около 32% през тази година, избутвайки от лидерското място компаниите от хранителната индустрия. В същото време сигналите, че възходящият тренд ще спре скоро, са малко.

Ако финансовите пазари ценообразуват бъдещия растеж и рисковете, то тогава секторът се представя добре на фона на страховете за рецесия, търговското напрежение и политическите неволи около Brexit. Това е така, тъй като строителният пазар е устойчив в Европа и САЩ, а фундаментът като цяло е добър, смятат анализаторите от Citi.

Ако разгледаме текущата оценка на членовете на индекса Stoxx 600 Construction & Materials, ще се види, че той все още е далеч от средната си стойност за последните десет години, което предполага, че има достатъчно място за печалби. Въпреки че секторът има прогнозна дивидентна доходност в региона от 3% - по-ниска от по-голямата част на пазара, той все още е по-привлекателен за инвеститорите, които търсят стабилна възвръщаемост в среда с ниски лихви.

„Компаниите продължават да показват добри резултати, тъй като строителните пазари в САЩ и Европа остават в добра форма“, обяснява анализаторът на Citi Ефрем Рави.

Отчетите на компаниите с голяма пазарна капитализация като Vinci, LafargeHolcim, Assa Abloy, Sika, Geberit и Saint-Gobain вдъхват увереност по отношение на търсенето.

Данните остават обнадеждаващи. Тази година американският пазар на жилища предостави подкрепа за растеж, докато в Европа индексите на мениджърите по поръчките в сектора на строителството излязоха от територията на разширяване само веднъж за последните три години – през август.

Що се отнася до Китай, настоящите стимули на страната са насочени към разходите за инфраструктура. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на строителството за октомври се повишава до 60.4 пункта, като се връща на „територия за разширяване на високо ниво“ според Националното статистическо бюро.

Още анализи можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още