IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати араби изкупуват тузарските вили на угрижените турци

Почти всички потенциални купувачи в региона са богати араби от Катар и други държави от Персийския залив

14:15 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бреговете на Босфора са едни от най-красивите и предпочитани жилищни райони в Истанбул, но заради настоящите икономически проблеми в Турция много собственици са принудени да превърнат своите вили в пари. Около 60 от 600-е вили на брега на Босфора, наречени Yali, се продават в момента. Много от заинтересованите купувачи са богати араби, които разполагат с нужната сума за покупката на имотите. След реформата в законодателството те също така могат да получат и турски паспорт, когато купуват имот, пише в анализ за AFP Фуля Йозеркан.

Почти всички потенциални купувачи са богати араби от Катар и други държави от Персийския залив, твърдят местните брокери. Те се възползват от факта, че турската лира загуби сериозна част от стойността си от началото на годината. „Със срива на лирата Истанбул се превърна в рай за хората от Залива, които и без това са с висока покупателна способност", казва Хамед Елхамиан от Anka-Invest. Те вярват, че ако лирата скоро поскъпне, техните инвестиции ще увеличат стойността си.

"Нашите клиенти са предимно от страни от Близкия изток, имаме хора от Азербайджан и Иран, но предимно от Катар", казва брокерът Угур Айхан. Интересът на турците към недвижимите имоти в момента е много нисък. Според Елхамиан много собственици и строители разчитат на чужденци, търсещи недвижими имоти с цени над 250 000 долара, за да получат турско гражданство.

След специално постановление от септември чужденците вече могат да получат турски паспорт, ако купуват къщи и апартаменти на стойност над 250 000 долара. Преди правната реформа те трябваше да инвестират 1 млн. долара за тази цел. За иранците например турският паспорт прави пътуването до други държави много по-лесно. Въпреки това Айхан отбелязва, че за една Yali на Босфора са необходими значително по-високи суми.

„Невъзможно е да купим луксозен апартамент, да не говорим за Yali, за 250 000 долара", казва брокерът. За да купят някоя от по-големите вили, купувачите трябва да имат десетки милиони долари. За много араби вилите си струват цената, тъй като „имот на Босфора е символ на власт и е с неподправена красота", казва брокерът Пинар Айкчан Туна.

Традиционните дървени вили на Босфора, построени от Османския елит и богатите търговци като летни къщи през 19 век, са известни сред арабите заради редица романи и турски телевизионни сериали. Изключително успешната в Арабския свят сапунка "Ask-i-Memnu" (на български: „Забранената любов“) също допринесе за славата на къщичките, тъй като той до голяма степен е сниман именно във вила на Босфора.

„Тези сапунени опери са всъщност най-добрата ни реклама в чужбина", казва Туна. И тя също отбелязва нарастващ интерес към живописните имоти на Босфора. Много от историческите вили са обявени за исторически паметници, така че собствениците се нуждаят от одобрението на властите за извършване на промени по тях, като сградите трябва да се съхраняват в първоначалното им състояние. Но Босфора зад стената на градината е все така красив... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още