IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Evergrande няма да обяви резултатите си за 2021 г. в срок

Китайските строителни компании посочват забавяне заради новата вълна на COVID-19 за завършването на одитните процедури

12:24 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group се присъедини към още няколко китайски строителни компании, които предупредиха, че вероятно ще пропуснат крайните срокове за обявяване на одитираните си резултати за 2021 г. този месец, предава Bloomberg.

Evergrande и двете ѝ подразделения, листнати в Хонконг, очакват да забавят публикуването на резултатите, което трябваше да се случи до 31 март, тъй като работата на одиторите не е приключила, показва изпратено до борсата съобщение във вторник. Sunac China Holdings и Shimao Group Holdings публикуваха сходни съобщения в понеделник вечер.

Компаниите обвиниха поредната вълна от COVID-19 в Китай за забавянето, а Evergrande съобщи също, че „драстични промени“ в оперативната среда са се добавили към одитните процедури. Shimao и Sunac планират да публикуват неодитирани резултати за 2021 г. на 31 март. Evergrande съобщи, че ще публикува одитирани резултати, „веднага щом това е възможно“ след завършването на одитните процедури. Компанията ще публикува отделно съобщение, за да информира инвеститорите за очакваната дата на обявяването на резултатите си.

Листнатите в Хонконг китайски строителни компании имат краен срок до 31 март да обявят годишните си резултати, първите им одитирани отчети от началото на ликвидната криза в индустрията. Притесненията за прозрачността и управлението се засилват наред с тревогите за възможностите на строителните компании да изплатят дълговете си след рекорден брой спирания на плащанията миналата година.

Evergrande обяви и планове да наеме King & Wood Mallesons за допълнителен правен консултант, който да управлява рисковете с дълга ѝ. Комисията за управление на риска в компанията „търси активно решения и общува с кредиторите си“, се казва още в съобщението.

Търговията с акции на компанията беше спряна в понеделник в очакване на съобщение с „вътрешна информация“.

COVID ефекти

Sunac съобщи, че „заради ограниченията за пътуване, логистични и други проблеми в континенталната част на Китай и в Хонконг в резултат на поредната вълна на пандемията от COVID-19 в последно време одитните процедури на компанията няма да може да бъдат завършени по график“. В отделно съобщение Sunac заяви, че очаква печалбата ѝ за 2021 г. да е намаляла с около 85% заради фактори като предизвикателствата пред сектора през второто полугодие на миналата година.

Shimao обяви, че одтния процес е бил засегнат заради поставянето под карантина на някои ръководители и служители по време на новата вълна от COVID. Компанията съобщи още, че има забавяне в получаването на „някои външни потвърждения от трети страни“ за одита.

Shimao счита, че годишните резултати ще бъдат публикувани на или преди 30 април. Подразделението ѝ в континенталната част на Китай съобщи през януари, че сменя одитора си за първи път от 27 години.

Ronshine China Holdings съобщи в понеделник, че няма да публикува одитирани резултати до 31 март и също заяви, че процесът е бил засегнат от COVID. Счетоводната компания PricewaterhouseCoopers не е могла да завърши работата си отчасти заради забавяне на изискваната информация, съобщи Ronshine, а одиторът се оттегли. Това се случва, след като от началото на тази година най-малко четирима други одитори се оттеглиха или бяха заменени от строителните компании.

Листнатите на фондовата борса в Хонконг компании обичайно спират търговията с акциите си, ако не могат да публикуват одитирани годишни данни три месеца след края на фискалната им година. Търговията с акции на десетки компании беше спряна на 1 април 2021 г. заради неспазване на това изискване. Тя остана спряна девет месеца.

Но компаниите обявиха първоначални резултати до 31 март и стана ясно, че може да получат удължаване на срока за финализиране на одитната работа до 30 април заради проблеми, свързани с COVID. Целта е да бъде предотвратено евентуално спиране на търговията според правилата за листнатите на борсата компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още