IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Китай нарастват с най-бавния си темп от близо година

Средните цени на нови жилища в 70-те най-големи града в Китай се покачва с 8,8 на сто през изминалия месец спрямо година по-рано

17:34 | 17.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай нарастват през август с най-бавния си темп от близо година, съобщава Ройтерс. Това е поредното отражение на забавянето на втората по големина икономика в света.

Притеснени от риска за създаване на балон при жилищните цени, китайските регулаторни органи планират да се въздържат от стимулите, които Пекин подготвя за допълнително подпомагане на икономиката на фона на търговската война със САЩ и забавянето при потребителското търсене.

Средните цени на нови жилища в 70-те най-големи града в Китай се покачват с 8,8 на сто през изминалия месец спрямо година по-рано. Това е най-бавният темп на растеж от октомври 2018 г.

На месечна база, средните цени за нови жилища се покачват с 0,5 на сто, което отново е по-малко спрямо юли, когато поскъпването достига 0,6%. 

Въпреки забавянето в това отношение Китай отчита 52-ри пореден месец на покачване на цените на нови жилища.

Секторът на недвижимите имоти в най-голямата азиатска икономика продължава да поддържа възходящ тренд въпреки проблемите, които Китай изпитва по отношение на търговския спор с Вашингтон.

Инвестициите в частни имоти в Китай нарастват със своя най-бърз темп от четири месеца насам през август, показват данни, публикувани в понеделник.

Но някои анализатори посочват, че възстановяването на инвестициите вероятно се дължи на строителните компании, които се стремят да посрещнат правителствените изисквания, преди да могат да започнат продажбите при нарастващ натиск за финансиране и притеснения относно перспективите на пазара, тъй като регулаторите ясно сигнализират, че надзорът трябва да се затегне.

Ян Йеуей, анализатор от Southwest Securities, отбелязва, че някои строители са избрали да понижат цените, въпреки че строгият контрол на правителството върху новите строежи предполага, че няма да има големи отстъпки.

Четирите най-големи китайски мегаполиси - Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу – регистрират средно покачване на цените от 0,3% спрямо юли.

От 70-те основни града, които правителството следи, растежът на цените в най-малкия град от трета степен се повишава най-много на месечна база, въпреки че увеличението им от 0,7% също съответства на темповете на юли.

Проучване на Ройтерс от август показва, че средните цени на жилищните имоти в Китай се повишават с 6% през 2019 г. спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още