IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите се завръщат, но имотният пазар в Дубай ще се възстановява дълго

Цените на луксозните вили се стабилизират, но тези на апартаментите са продължили да намаляват през февруари

13:44 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Мечтаете ли за работа от вкъщи във вила до басейн, окъпана от слънце през цялата година?

Луксозните имоти в Дубай се разграбват през последните месеци от купувачи, които се възползват от най-ниските цени през последните десет години, лесното финансиране и отворената за бизнес икономика въпреки пандемията, пише Ройтерс.

Продажбите на луксозни вили, на апартаменти с гледка към морето и на стари семейни къщи скачат, като вдъхват нова енергия на имотния пазар, който регистрира рязък спад на активността в разгара на пандемията и преживя петгодишен спад. Но наемите продължават да намаляват, а свръхпредлагането натежава, така че пътят към възстановяването ще бъде дълъг за един от най-големите икономически двигатели в емирството.

Икономиката на Дубай, която разчита на търговията, туризма и международната си репутация като регионален център за бизнес услуги, понесе тежък удар от коронавирусната пандемия миналата година, тъй като компаниите съкратиха работни места. Много чуждестранни служители, които бяха необходими, за да подкрепят търсенето в имотния сектор, допринесъл за 7,2% от БВП през 2019 г., напуснаха.

Въпреки това пазарната активност се засили през последните шест месеца, след като блокадите и полицейските часове бяха отменени, помагайки за стабилизирането на цените на семейните вили и луксозните имоти на плажа и голф-клубове, казват брокери на недвижими имоти. Дубай Дубай

Брокерът Матю Байт, чиято агенция Nest се занимава предимно с вили във високия сегмент, казва, че бизнесът е станал много по-оживен през последните няколко месеца, тъй като местни жители и чуждестранни посетители са се възползвали от благоприятната възможност да купуват.

„Наистина имахме някои потиснати активи, излезли след блокадата заради COVID-19. Сега бих казал, че се върнахме на цените от началото на 2020 и 2019 г.“, отбелязва той.

Въпреки че голяма част от света наложи отново ограничения заради коронавируса за този зимен туристически сезон, Дубай приемаше посетители, а ОАЕ започнаха една от най-бързите ваксинационни кампании в света.

„Имахме огромен приток на туристи…, в Дубай дойдоха много хора… Последните ни двама-трима клиенти, които разглеждаха имоти на цена от над 15 млн. дирхама (4,08 млн. долара), притежават имоти в Ню Йорк, Лондон и сега гледат към Дубай“, разказва Байт.

Но макар че цените на луксозните вили се стабилизират, тези на апартаментите като цяло в емирството продължаваха предимно да намаляват през февруари, сочат данни от ценовия индекс на ValuStrat.

Кредитният анализатор от S&P Сапна Джагтиани очаква имотният пазар в Дубай да се възстанови на нивата си преди пандемия едва по някое време следващата година.

„Цените са надолу с 40%-50% спрямо последния пик от 2014 г., затова смятаме, че възстановяването на цените на сходни нива ще бъде бавно и дълго“, допълва тя.

Наемите в края на 2020 г. бяха с около 5%-10% по-ниски спрямо последния срив на пазара преди десет години, казва Джагтиани. Дубай Дубай

Още преди пандемията дългосрочните икономически тенденции в ОАЕ бяха вяли след срива на цените на петрола през 2014 и 2015 г., казва Кристофър Пейн, главен икономист в Peninsula Real Estate, базирана в ОАЕ компания за инвестиции и анализи.

„По-ниските цени на петрола се отразяват и на броя на населението – хората трябва да съкращават разходи, губят работата си и напускат страната“, отбелязва той.

Последна актуализация: 04:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още