IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари

Данните сочат засилване на динамиката на жилищния пазар след забавянето на темпа в средата на 2018 година

17:39 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с 11,8 на сто през февруари на годишна база благодарение на увеличението на заплатите и спада на лихвите по ипотечните кредити, предаде Асошиейтед прес.

Националната асоциация на агенциите за недвижими имоти съобщи днес, че вторичните продажби на жилища миналия месец са достигнали 5,51 милиона на годишна основа със сезонни корекции, което е много повече от продадените 4,94 милиона за януари.

Данните сочат засилване на динамиката на жилищния пазар след забавянето на темпа в средата на 2018 година заради рязкото покачване на ипотечните лихви. 

Продажбите за февруари отчитат увеличение на придобитите жилища на цени между 250 000 и 500 000 долара - диапазон, който като цяло е достъпен за домакинствата от средната класа.

Все още обаче продажбите на вече съществуващи жилища са с 1,8 на сто по-малко в сравнение със същия период преди година. Оттогава обаче 30-годишните ипотечни лихви, след покачването им през ноември, са спаднали до около 5 процента, което е помогнало за увеличението на продажбите. Тази седмица те дори са се понижили до 4,8 на сто, според финансовата компания Freddie Mac.

Средната продажна цена през януари е била 247 500 долара, което е леко повишение от 3,6 на сто спрямо миналата година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още