IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit ще позволи за постоянно работа от разстояние два дни седмично

Засега компанията не предвижда намаляване на имотите си, но е готова да направи преоценка, ако се окаже, че част от тях не са необходими

14:30 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

UniCredit планира да позволи на служителите си извън клоновете да работят от вкъщи през 40% от времето, когато правилата за работа след пандемията бъдат задействани, предава Bloomberg.

„Ще започнем постепенно връщане към офиса от септември, а през четвъртото тримесечие ще проведем пилотен проект, позволяващ устойчива хибридна работа с начало от следващата година“, заяви оперативният директор на компанията Раниери де Маркис.

Банката работи по план, който ще предостави варианта административните служители и хората в централния ѝ офис да работят от вкъщи приблизително два дни седмично на доброволна база, а служителите в клоновете може да изберат да работят от вкъщи в един ден от седмицата, каза ръководителят. Окончателните правила ще зависят от развитието на пандемията и от конкретните условия във всяка страна.

Така UniCredit се присъединява към все повече международни кредитори, които признават, че служителите искат ново равнище на гъвкавост в правилата за работа. Deutsche Bank и Citigroup обявиха през последно време правила за връщане в офиса, които включват и работа от вкъщи, въпреки че някои инвестиционни банки като Goldman Sachs Group настояват за пълно връщане на служителите в корпоративните офиси.

Новият главен изпълнителен директор на UniCredit, който пое поста на 15 април, трябва да очертае визията си за банката през второто полугодие.

Повече пространство

Проектът на UniCredit е ръководен от екип от отдел „Човешки ресурси“, IT и имотния отдел. Намерението е да се преустроят площите, за да отговарят на новия модел с вероятно по-малък брой бюра, но повече площи за всеки човек и допълнителни общи части, отбеляза Де Маркис.

„Проектът не цели спестявания или намаляване на имотите ни. Нашата цел е да създадем нов устойчив начин за работа. Ако в крайна сметка видим, че има повече площи от необходимото, ще направим преоценка“, коментира той.

Макар че работата от вкъщи ще бъде доброволна, решението за задействането ѝ ще се вземе от мениджърите въз основа на нуждите на банката. Целта за гъвкавост предвижда 40% работа от вкъщи, въпреки че ще се решава отделно за всеки случай, отбеляза Де Маркис.

UBS Group ще позволи за постоянно на две трети от служителите си да съчетават работа от дома и от офиса, а Deutsche Bank съобщи, че работи по планове да позволи на служителите си да работят от вкъщи до три дни от седмицата. Citigroup информира в сряда, че предложението за гъвкави политики ще ѝ помогне да привлече нови кадри за сметка на конкуренти като Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co.

Променени навици

UniCredit е базирана в Милано, в центъра на провинцията, която миналата година стана епицентър на пандемията от COVID-19 в Италия. 40-те хиляди служители на компанията в квартал „Порта Нуова“ се намират в три стъклени небостъргача, включително 31-етажната кула Cesar Pelli. Средно около 25% от служителите ѝ в момента посещават офисите, като максималният капацитет е определен на 50%. Групата има подразделения в Германия, Австрия и Източна Европа.

„Пандемията промени навиците и начина ни на работа. Като цяло макар в миналото гъвкавостта да имаше известна стигма, тя вероятно ще се превърне в новото нормално в бъдеще“, казва Де Маркис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още