IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Амстердам обмислят да забранят краткосрочните наеми в някои квартали

Градът вече ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до максимум 30 дни в годината

11:21 | 30.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Амстердам вземат по-твърди мерки в опитите си да запазят добрите условия за живот в града с нови предложения, които може да доведат до категорична забрана на краткосрочните наеми в някои квартали, съобщава Bloomberg.

Холандската столица проучва дали качеството на живот в някои квартали е подложено на твърде голям натиск, който налага забраната на краткосрочното отдаване на жилища под наем в части на града, става ясно от съобщение преди обсъжданията в общинския съвет по-късно тази година. Забраната може да бъде въведена, ако проучването покаже, че наистина има такъв натиск.

„Домът е предназначен за живеене“ и не трябва да се възприема „като обект за извличане на печалба“, заяви в комюнике социалистът Лоренс Ивенс, отговарящ за жилищната политика в града. Мерките са насочени срещу онлайн платформи за резервация като Airbnb и Booking.com.

Амстердам иска „да предотврати отдаването под наем на все по-голям брой жилища чрез платформи като Airbnb, Booking и Expedia”, тъй като наличните жилища са оскъдни, казва се в съобщението. Най-големият холандски град вече ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до максимум 30 дни в годината.

„Не приемаме политики, които ограничават правата на жителите на Амстердам да споделят краткосрочно жилищата си“, заяви говорител на Airbnb в имейл и допълни, че клиентите на платформата съставляват 8% от нощувките в града.

Властите в Амстердам искат също така да внесат законови поправки, които ще принудят малките хотели (bed-and-breakfast) да кандидатстват за лиценз от 2020 г., валиден за пет години. Според новото предложение само човекът, който живее в имота, ще има право да го управлява като малък хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още