IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: „Продължаваме промяната“ се готви за избори през септември

Единственият кабинет, който ще направим, е кабинет, който има подкрепа да изрине мафията до дупка, заяви вицепремиерът в оставка

20:39 | 22.06.22 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От „Продължаваме промяната“ са започнали да се готвят за избори. Това обяви вицепремиерът в оставка Асен Василев, след като вотът на недоверие мина в парламента и кабинетът "Петков" бе свален.

„Ние вървим към нови избори септември месец. Силно се съмнявам, че новото мнозинство може да излъчи правителство, след като дори не успяха да излъчат председател на Народното събрание“, посочи Василев.

„Рано или късно очаквахме да имаме сблъсък с мафията. Той се случи покрай бюджетната процедура. С парите за пътища и въобще със скандала около „Капитан Андреево“ и всичко друго. Насложиха се редица кризи за мафията и така видяхме в залата една коалиция между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и част от „Има такъв народ“, коментира Василев.

„От една страна са хората около г-н Пеевски, ГЕРБ, “Възраждане”, част от групата на ИТН, които искат мафия, задкулисие, кюлчета, пачки и чекмеджета да продължат. От друга страна са всички, които се борят срещу това. В крайна сметка гражданите трябва да имат избори и да кажат кое искат”, коментира в кулоарите Асен Василев.

“Мисля, че резултатът е много добър. Четири гласа ни делят от победата. След следващите избори съм сигурен, че тези 4 гласа срещу мафията ще ги има. Днес тук българският народ си отвоюва държавата“, каза той.

Асен Василев се присъедини към демонстрациите в подкрепа на кабинета "Петков". Там той заяви: "Единственият кабинет, който ние ще направим, е кабинет, който има подкрепа да изрине мафията до дупка. Ще търсим подкрепа от всички, които са срещу мафията и от българския народ". На въпрос дали Кирил Петков отново ще бъде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза: "със сигурност". Той обаче бе категоричен, че няма да водят повече разговори с ИТН. 

"Днес видяхме как един човек - г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща есемеси на хората в НС, един човек, който толкова стои в Сараите и определя политиката в тази сграда, и г-жа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме "Не" на "Газпром". Тези четири човека се съединиха, но не разбраха, че това не е начинът да спечелят България. Заедно ще ги победим!", заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред протестиращите в подкрепа на кабинета, събрали се пред Народното събрание.

„Вярвам, че днес няма избирател на ИТН, който да се гордее с депутатите си, че са натиснали бутоните заедно с депутатите от ГЕРБ, избирател на "Възраждане", който да се радва, че депутатите им са натиснали бутоните заедно с тези от ДПС“, допълни Петков. И заяви, че именно хората са гарант по пътя към промяната.

"ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" направиха безпринципен сбор. Един вот на недоверие няма да ни спре", заяви Корнелия Нинова в първи коментар след като правителството беше свалено с вот на недоверие. Тя призова в следващата една седмица да се приеме актуализацията на бюджета. "Ако до края на седмицата не бъде приета на второ четене, пенсионерите няма да си получат увеличението на пенсиите от 1 юли, майките няма да получат данъчните облекчения за деца“, посочи Нинова.

По думите ѝ изборите са най-лошият вариант, свалянето на правителството ще се отрази в хаос, нестабилност и липса на парламент, който стабилно да взима решения по най-важните решения.

"Ако "Продължаваме промяната" ни поканят на разговори, ще се включим. Коалиционното споразумение трябва да се актуализира с нови задачи", каза още Корнелия Нинова.

Според лидера на „Демократична България“ Христо Иванов след като правителството падна, трябва да се намери как да се продължи. „Това няма да е лесно, предстоят много дискусии и сериозен размисъл и те са на политическа формула. Единствено нещо, на което сме готови, е да продължим да работим за трансформацията  на страната“, коментира той.

„Вярваме, че рамката, която сме заложили за България, ще бъде възприета и от следващото правителство“, заяви минисърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер след вота на недоверие. „Многократно сме казвали, че политиките, които искаме да водим, трябва да ни надживеят, трябва да надживеят това, следващо и по-следващото правителство, тъй като са важни а следващите поколения“, каза Лорер.

„Ще направим опит за сформиране на кабинет от хора, които са обединени около нашата кауза“, заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната", след като правителството беше свалено във вота на недоверие.

„Имаме ново мнозинство - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и части от "Има такъв народ", днес видяхме, че те провалиха кворума, не беше избран председател на Народното събрание, трябваше да гласуваме 2,4 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, които да тръгнат към България“, каза той и обвини ГЕРБ и ДПС, че днес са действали лицемерно по темата за Република Северна Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
MyPr0gres
преди 1 година
Като цяло не е работа на правителството да бори никаква мафия, а да преразпределя по най-добрия начин нашите пари. За борба с мафия и престъпници е създадена съдебната власт.Ако искат да направят промени според мен първо трябва да убедят хората чрез дествия - я да направят магистрала или модернизация на жп връзка, бързи влакове, по-високи заплати или нещо подобно. Не мисля, че ще успееш да пребориш нещо без подкрепа от народа, а тя се печели не се дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
не заработи ли отново Белене , тоя филм ше го гледаме нонстоп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Не ми е мъчно за падналото правителство. Бореше се с мафията само на думи. Не видяхме осъдени мафиоти или отнето имущество. Видяхме подмяна на хора/фирми на местата където текат пари. Видяхме поставяне на чуждестранните интереси преди българските. И каква вина има Митрофанова за вота, като не гласува? Лошото е, че сега старите кучета ще се върнат на власт, а тяхното нищо-неправене го гледахме достатъчно години. Демокрацията не работи! Имаме нужда от меритокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Докато е време може да побегне след Херо Мустафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"подмяната" свърши асенчо ... приготвяй ръчен багаж и чакай камионетката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още