IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: Стартира проект за децентрализиран модел на финансиране на общините

Ще се правят одити за постигане на прозрачни общини без корупция, заяви премиерът

12:58 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще бъде стартиран проект за децентрализиран модел на финансиране на общините. Това заяви премиерът Кирил Петков пред депутатите в Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.

Проектът за разработване на децентрализацията е по линия на Инструмента за техническа подкрепа на ЕС за 2022 г., поясни Кирил Петков.

В бюджета са предвидени прогнозни разходи за общините в размер на 8,3 милиарда лева. 

„Стартираме проект с предмет на дейност разработване на децентрализиран модел на финансиране и засилване на зеления и цифров преход на общините. Стратегията се изготвя в момента на база на коалиционното ни споразумение“, обясни Петков.

Той допълни, че децентрализацията е свързана с увеличение на прозрачността при разходването на средствата на общините. "Вицепремиерът Калина Константинова ще продължи идеята, която започнахме в първото служебно правителство за прозрачни и без корупция общини”, заяви премиерът.

Успоредно с проекта ще се направи детайлен одит, като ще се подобри и административният капацитет на общините. Това е основен приоритет на управлението през следващите четири години, каза още Петков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още