IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват сесията с ръст, подкрепени от Apple*

Dow Jones прибавя 53 пункта към стойността си в началото на търговията в сряда

18:32 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията в сряда с ръст, а Apple продължава възходящото си представяне от предходната сесия след представянето на новите си продукти, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 53,59 пункта към стойността си и достига равнище от 26 963,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,28% до 2987,66 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,56% до 8130,10 пункта.

Книжата на Apple поскъпват с 1,5%, след като вчера прибавиха над 1% към стойността си. Технологичният гигант представи три нови iPhone-а, както и нов Apple Watch и телевизионна абонаментна услуга. Apple показа също абонаментната услуга за игри Apple Arcade.

Анализаторът от Bank of America Уамси Мохан заяви, че цената на новите продукти на Apple е неустоима. Услугата й за игри е на цена на „една конзола за достъп до сто игри за цялото семейство за една година“.

Но „най-голямата изненада на събитието беше месечната цена за услугата Apple TV+ от 4,99 долара на месец, която е по-ниска от очакванията. Това я прави по-привлекателна и може да увеличи броя на абонатите“, казва Мохан.

Поскъпването на акциите на Apple даде така необходимия тласък на технологичния сектор. Той отбеляза ръст от 0,2%, след като започна седмицата със спад от 1,2%. Технологичните компании са под натиск на фона на масовото преориентиране от насочени към растеж акции към компании с подценена стойност.

В макроикономически план инвеститорите наблюдаваха ключовите данни за инфлацията. Индексът на цените на производител в САЩ е нараснал с 0,1% през август, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха той да остане непроменен. Wall Street очаква и сигнали за следващия ход на Федералния резерв по отношение на паричната политика.

Очаква се американската централна банка да понижи лихвите на заседанието си идната седмица. Пазарните очаквания за намаляване на лихвите през септември са 91,2% според инструмента FedWatch на CME Group.

Вниманието на Wall Street е насочено и към търговските отношения между САЩ и Китай. Пекин публикува днес списък с американски продукти, които са освободени от мита.В същото време според Американската търговска камара в Шанхай някои американски компании ускоряват излизането си от Китай на фона на влизането в сила на американски мита.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,73% и 2,204%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,37% до 98,69 пункта. Еврото поевтинява с 0,44% до 1,0994 долара, а паундът отписва 0,10% от стойността си до 1,2333 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,17% до 107,71 йени.

На стоковите пазари цената на петрола намалява след резкия спад на американските запаси от суров петрол и след като Ирак съобщи, че група производители ще обсъдят съкращаване на производството на фона на продължаващите притеснения относно търсенето.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 0,19% до 62,26 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 0,61% до 57,05 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват 0,1% до 1500,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,50 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още