IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Мирният процес в Близкия изток е в безизходица

Американският президент заплаши, че ще спре финансовата помощ на САЩ за палестинците, защото САЩ „не получават нито признателност, нито уважение“

08:32 | 03.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че мирният процес в Близкия изток е в безизходица и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската автономна власт, предаде AP, цитирана от БТА.

 

"Плащаме на палестинците стотици милиарди долари годишно и не получаваме нито признателност, нито уважение. Те дори не искат да преговарят за твърде закъснелия мирен договор с Израел", написа Тръмп в Twitter. "Ние изтеглихме от масата Йерусалим - най-тежката част от преговорите, и затова Израел ще трябва да се отплати с повече. Но тъй като палестинците не искат да преговарят за мир, защо изобщо да им правим в бъдеще такива масирани плащания?", продължи да туитва президентът на САЩ. 

AP напомня, че той отдавна изразяваше готовност да посредничи за мир в Близкия изток, за да се постигне "окончателна сделка". 

Тръмп разгневи мнозина в Близкия изток, когато обяви миналата година, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел и ще преместят там посолството си, припомня БТА. С тази серия от туитове президентът негласно призна, че решението му за Йерусалим проваля плановете на неговото правителство да възобнови мирния процес между израелци и палестинци, отбелязва AP.

Само преди месец  постоянният представител на Вашингтон в ООН Ники Хейли обяви, че САЩ остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток след решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. На заседание на Съвета за сигурност на организацията Хейли каза, че САЩ са единствените възможни посредници за разрешаването на конфликта в Близкия изток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Точно тъй чичо Тръмп! Спри парите за всички и замрази авоарите на колкото можеш - това е пътя америка да стане отново велика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
"As an example, we pay the Palestinians HUNDRED OF MILLIONS OF DOLLARS a year and get no appreciation or respect."И тези ми говорят за корупция?! Ха-ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още