IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо сто пункта след разпродажби в края на сесията

Само Nasdaq Composite от основните щатски индекси успя да изплува на зелена територия в понеделник

23:56 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle, Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle, Bloomberg

Dow Jones и S&P 500 не успяха да задържат ръстовете в началото на сесията в понеделник, тъй като притесненията от вариантите на COVID и достигащият връхната си точка икономически растеж натежаха повече от силните корпоративни отчети, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа близо сто пункта и завърши сесията на ниво от 34 838,16 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,18% до ниво от 4387,16 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite единствен успя да изплува на зелена територия с минимален ръст от 0,06% до ниво от 14 681,07 пункта.

S&P 500 и Dow постигнаха ръст в началото на търговията и бяха напът да достигнат нови исторически върхове преди да изгубят пара.

Вялото представяне на индексите в понеделник се случва на фона на спада в доходността по американските държавни ценни книжа и на цените на петрола, което е знак, че някои инвеститори вероятно са притеснени за икономическия растеж въпреки силните корпоративни отчети.

Доходността по 10-годишните облигации се понижи до ниво от 1,174%, доближавайки се до дъното си от средата на юли. Доходността по 30-годишните държавни ценни книжа също се понижава до ниво от 1,852%. Това се случи, след като индексът на мениджърите по поръчките на Института за управление на доставките леко се сви през юли, засилвайки безпокойството от достигащия връхната си точка икономически растеж.

Кейти Джоунс, главен стратег в отдела за фиксирани доходи в компанията Charles Schwab, казва, че притесненията от забавяне на растежа и делта варианта на коронавируса може да са причина за понижаването на доходността, но все пак не обясняват настоящите нива на облигациите. „Мисля, че целият свят очаква доходността да се повишава и може би затова тя не може“, отбелязва Джоунс.

САЩ отчита средно над 63 хил. нови случая на COVID дневно през последните седем дни, което е близо до най-високото ниво от април тази година насам.

Местните власти и компании започват да налагат нови правила, включително Target поиска от служителите да носят маска във високорискови райони, а Equinox изисква документ за ваксинация за членовете на фитнес залата и за служителите си. Властите в Сан Франциско връщат задължителните маски от тази седмица, а тези в Ню Йорк насърчават хората да носят маски на закрито, дори да са напълно ваксинирани.

Книжата на туристическите компании, които може да бъдат засегнати най-тежко от новите здравни ограничения, включително големи авиокомпании, се понижиха в понеделник следобед. Въпреки това основните щатски индекса са близо до исторически върхове, макар че опасенията от делта варианта растат.

Източник на оптимизъм в понеделник дойде от Вашингтон, където сенаторите представиха двупартийния инфраструктурен законопроект през уикенда. Той включва нови разходи на стойност 500 млрд. долара през идните пет години наред с одобрените преди това средства на стойност около 450 млрд. долара.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър настоява законопроектът да бъде приет преди ваканцията на Камарата на представителите от 9 август. Но гласуването на поправки и на отделен законопроект за бюджета може да се окажат препятствия, които да забавят приемането на инфраструктурния план.

Книжата на инфраструктурни компании като Caterpillar поскъпнаха в началото на търговията, но се озоваха на червена територия по-късно по време на сесията.

Една от най-добре представилите се компании на Wall Street беше Square, чиито книжа поскъпнаха с над 10%, след като компанията за разплащания на Джак Дорси обяви сделка изцяло в акции на стойност 29 млрд. долара за придобиването на австралийската кредитна компания Afterpay. Square обяви също отчета си за второто тримесечие и съобщи, че брутната ѝ печалба е нараснала с 91% на годишна база, а месечните активни потребители на приложението ѝ Cash App са достигнали 40 млн. души.

Автомобилната компания Tesla също беше сред големите печеливши в понеделник с ръст на цената на акциите ѝ от 3,3%.

S&P 500 записа шестия си пореден месец на ръст през юли, въпреки че волатилността нарасна на фона на притесненията за възстановяването на икономиката на фона на разпространяващия се делта вариант на COVID. Това е най-дългата месечна печеливша серия на индекса от 2018 г. насам. Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average прибавиха съответно 1,2% и 1,3% към стойността си през юли, а широкият измерител S&P 500 напредна с близо 2,3% миналия месец.

Силният сезон на отчетите продължава да дава тласък на пазара. До момента 88% от компаниите от S&P 500 са надминали очакванията за резултатите си, сочат данни на FactSet. През второто тримесечие S&P 500 е напът да постигне ръст на печалбите от 85,1%, което би бил най-силният растеж от 2009 г., насам, съобщава FactSet.

Първият борсов ден от август идва с нови големи отчети. Lyft, Amgen, Uber, CVS Health, General Motors и Roku обявяват тримесечните си резултати тази седмица.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути се понижи с 0,11% до 92,07 пункта. Еврото поскъпна минимално с 0,01% до 1,187 долара, а паундът поевтиня с 0,11% до 1,389 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,33% до 109,33 йени за долар.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 2,16 долара до 73,24 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,44 долара до 71,51 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,1% до 1811,30 долара за  тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още