IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отстъпва със 100 пункта в очакване на решението на Фед*

Търговската сесия в САЩ започна с леки спадове в индексите

17:51 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси започват търговската сесия в сряда с леки спадове, след като инвеститорите се подготвят за дългоочакваното решение на Федералния резерв, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,31%, или 110,44 пункта, до 35 433,74 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 0,16%, или 7,37 пункта, достигайки 4626,72 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтрива около 0,5%.

В сряда ще приключи двудневната среща на Фед, като в същия ден предстои изказване на гуверньора на банката Джером Пауъл.

САЩ регистрират най-високата инфлация от близо 40 години насам. Повечето очаквания са Федералният резерв да обяви ускоряване на намаляването на покупките на облигации по програмата, започнала да действа по време на пандемията с цел да подкрепи икономиката.

„Инвеститорите продължават да са на вълна купуване, изправени пред заседанието на Федералната комисия по откритите пазари“, написа в своя бележка Том Ли от Fundstrat. “Намаляването на покупките [на облигации] няма да е „ястребовото завъртане“**, което да сложи край на бичия пазар, а по-скоро ястребово завъртане, близко до масовото облекчаване, откакто започна пандемията“, смята Ли.

Това е подготовка за значителна промяна в политиките, с която ще се даде възможност за първото покачване на лихвите през следващата година.

Резултатите от анкета за Фед на CNBC показват, че очакванията са централната банка да ускори двойно намаляването на покупките на облигации до 30 млрд. долара. Това би означавало програмата да приключи в края на март 2022 г. Тогава централната банка ще повиши лихвите три пъти годишно през следващите две години, започвайки през юни 2022 г.

„Въпреки вероятността председателят да не предложи конкретен времеви период, в който лихвите да започнат да се  вдигат, той със сигурност ще потвърди, че някои членове искат по-бързо да се случи това покачване, отколкото бе оповестено преди това“, каза главният инвестиционен стратег в Leuthold Group Джим Полсън. „Не бих очаквал Фед да каже нещо по-различно от това, което вече се очаква от пазарите“, допълва Полсън. „Част от волатилността на пазара може да се успокои след тази двудневна среща“, смята още експертът.

Освен срещата на Фед, инвеститорите следят внимателно и новините за новия вариант на коронавируса омикрон. Световната здравна организация предупреди във вторник, че новият щам се разпространява по-бързо от засечените досега варианти и е вероятно вече да го има в много страни по света.

*Към 17 ч. българско време

** Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още