IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва новата седмица със спад от 400 пункта*

Ралито на Wall Street от миналата седмица не успява да се задържи през първия работен ден в САЩ

17:32 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват новата седмица с понижения след дългия уикенд, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се разделя с над 400 пункта (1,3%). От своя страна широкият измерител S&P 500 изтрива 1,1%, а технологичният Nasdaq Composite се понижава с 0,9%.

След почивния понеделник заради отбелязването на Деня в памет на загиналите във войните фондовият пазар е напът да приключи месеца на червено въпреки силното рали от миналата седмица. Dow и S&P 500 са надолу с по-малко от процент за месеца, а Nasdaq с над 2%.

Днешната търговия е факт на фона на притесненията за ускоряващата се инфлация в САЩ и по света, която може да забави икономическия растеж. По-рано през деня стана ясно, че инфлацията в еврозоната продължава да се ускорява за пореден месец, достигайки нов исторически връх. Според предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат темпът на инфлацията в зоната с единна валута е достигнал 8,1% през май.

Във вторник индустриалните акции, които са тясно свързани с икономическия цикъл, натежават на Dow. Тези на 3M поевтиняват с 2,1%, на Honeywell с 2,4%, а на Boeing с 2,2%.

Притесненията за инфлацията тласнаха нагоре и цените на петрола, след като Европейският съюз обяви частична забрана за вноса на руски петрол. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 3,5% до 119,1 долара за барел, а тези върху сорта Брент с 1,9% до 123,98 долара.

Златото на свой ред остава почти без промяна в цената от 1850,7 долара за тройунция.

На този фон силни ръстове в стойностите отчитат акциите на енергийните компании. Тези на Marathon Oil прибавят 5,9%, на Diamondback Energy - 4,2%, а на Occidental Petroleum - 3,5%.

Dow и S&P 500 изпратиха най-добрата си седмица от ноември 2020 г. Индексът на сините чипове прибави 6,2% за миналата седмица, слагайки край на 8-седмична губеща серия. Широкият измерител пък напредна с 6,5%, а Nasdaq - с 6,8%, слагайки край на седем поредни седмици на червено.

Въпреки това акциите остават далече от последните си рекорди. Dow е с 11% под последния си връх, S&P 500 - с над 14%, а Nasdaq - с приблизително 26%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните расте до съответно 2,85% и 3,062%.

Доларовият индекс също прибавя 0,3% до 102 пункта.

Тази седмица се очаква нова порция корпоративни отчети. Salesforce, HP и Victoria’s Secret се очаква да представят данни във вторник след края на сесията.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още