Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Китай предлага на САЩ схема за премахване на търговския излишък до 6 години

Предложението на Пекин предвижда стимулиране на американския внос и елиминиране на търговския дисбаланс до 2024 г.

Китай предлага на САЩ схема за премахване на търговския излишък до 6 години

Снимка: Ройтерс

Властите в Китай са предложили да увеличат значително вноса си от САЩ за период от шест години в опит да се постигне търговско споразумение с Вашингтон. Това съобщават официални представители, запознати с продължаващите преговори, пред Bloomberg.

С ръста на вноса, който за периода се очаква да е в размер от над 1 трлн. долара, Пекин иска да направи опит да свие търговския си излишък със САЩ до нула през 2024 г., съобщава един от източниците на медията. За сравнение в края на миналата година недостигът е 323 млрд. долара.

Още по темата

Предложението, направено по време на преговори в Пекин по-рано този месец, е било посрещнато със скептицизъм от американските преговарящи, които са поискали дисбалансът да бъде изчистен още в следващите две години.

Според икономисти обаче ще е много трудно търговският дефицит да бъде свит, тъй като той до голяма степен се поддържа и от търсенето на китайски стоки в САЩ.

Новината беше посрещната с ръстове от американските пазари, като поскъпване имаше и при цената на долара.

Според главният икономист на Bloomberg Economics Том Орлик обаче със съгласието си да закупува повече стоки от САЩ Пекин може да прехвърли търговския си излишък към други свои партньори.

„Ако Китай пренасочи вноса си от други страни към САЩ – по-малко бразилска соя, повече американска соя, то това може да помогне за справяне с техните двустранни проблеми със САЩ, но на цената на влошаване на дисбалансите с други държави“, заяви той.

За момента все още няма постигнато решение в рамките на последния кръг от преговорите в Пекин, като дискусиите се очаква да продължат в края на януари във Вашингтон, в които ще участва и китайският вицепремиер Лу Хъ.

Предложението на Пекин означава, че годишният внос на американски стоки в Китай ще нарасне от 155 млрд. долара до около 200 млрд. долара през 2019 г., като ще се продължи с постепенните увеличения. Плановете са до 2024 г. вносът да е в размер на 600 млрд. долара, съобщава един от източниците на Bloomberg.

Все още няма официален отговор от китайското министерство на търговията, както и от службата на американския търговски представител.

По-рано днес в. Wall Street Journal съобщи, че американският финансов министър Стивън Манучин е предложил да бъдат отменени някои или всички мита върху китайски вносни стоки в опит да се ускори постигането на споразумение с Китай. Целта на предложението е да се постигне напредък в преговорите и да се спечели подкрепата на Пекин за по-дългосрочни реформи.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
9
 
7
michaelis12 до: Имхотеп
преди 5 месеца
мда сигурно още малко и швепс на клечка, тия да не съществуват от оня ден кат "американците" некви си прескочили оградата евроггейци щот под американци аз разбирам индианци ....
Началника на Чайна го е казал бая пъти че ще бъдат номер 1 до 2 петилетки, то те вече са номер едно, тоя Xi знае и две и двеста не е роден и помазан от евреи дет после само да натиска копчета на бомби и да треби арабите кат Бушови например дет качват таквиз кат Хитлер на власт ...
11
 
1
 
6
Имхотеп до: michaelis12
преди 5 месеца
Ще им приложат...
Ще им приложат ако им се вържат. Всъщност ще стане точно както американците искат.
3
 
10
 
5
Стефчо до: michaelis12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
номера на китайката е връзваш топките на клиента с въже и накрая поставяш една тухла на която пише "номера на китайката". Клиента се събужда сутринта и ядосан вижда надписа - хвърля тухлата през прозореца и после си търси топките на улицата.
1
 
14
 
4
michaelis12 до: Стефчо
преди 5 месеца
не знам ама само кат видех, че предлагали некаква схема, викам оффф номера на китайката ше им приложаг на 300 годишния екперимент ..... :))
1
 
17
 
3
Стефчо до: michaelis12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
не ги мисля, обаче в момента пред очите ни се обръща палачинката.
Май ще имаме нов Голям брат.

Още от САЩ
Технологичният сектор в САЩ напомня на железопътния от 19 век