IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Wall Street наистина да се срине, ако Тръмп си тръгне?

Американският президент най-редовно си приписва заслугата за доброто състояние на щатския капиталов пазар

15:24 | 24.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди вчера, че Wall Street ще се срине, ако той бъде свален от власт - твърдение, към което изразиха съмнение пазарните експерти, изтъквайки доброто състояние на икономиката и слабото отражение на президентските съдебни неволи върху пазарите, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

Тръмп най-редовно си приписва заслугата за доброто състояние на Wall Street, който тази седмица отбеляза рекорд - 3453 дни без големи кризи за първи път от 1946 година. Успехът на нюйоркската фондова борса действително бе подкрепен след идването му на власт от предприетите от него данъчни реформи и отмяна на някои регламенти.
Тези политики обаче "могат отлично да просъществуват и без него, тъй като мнозинството в Конгреса е съгласно с него", отбелязва Чарлз Гайст, преподавател по финанси в колежа Манхатън и дългогодишен наблюдател на финансовите пазари. 

На същото мнение е и Сам Стовал, ръководител на инвестиционните стратегии в независимата компания за инвестиционни проучвания CFRA: заглавията във вестниците се отразяват на пазара, но цените на акциите безспорно зависят от корпоративните резултати, които в момента са особено добри. И дори Тръмп да бъде свален от власт, в Белия дом ще отиде вицепрезидентът Майк Пенс, който "може да бъде описан като Тръмп без туитове", допълва той.

Специалистът прогнозира, в най-лошия случай, индексите краткотрайно да се понижат с 5 до 10 на сто, дори с 20 на сто. Но едно сваляне от власт според него няма да доведе до рецесия.

Евентуална съдебна процедура обаче би била източник на несигурност и може да подкопае доверието на бизнеса и на потребителите.

Пазарните наблюдатели се питат и каква би могла да е реакцията на Доналд Тръмп, ако се усети хванат в капан.

Дали няма да реши да отстрани управителят на Федералния резерв Джероум Пауел, чиято политика той редовно критикува?

А какво може да стане с повсеместната търговска война, започната от администрацията на Тръмп, се пита Джон Норманд, анализатор в JPMorgan. Възможно е например президентът да реши да засили санкциите срещу Китай, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми.

Инвеститорите реагираха много сдържано на изявлението на Тръмп за Wall Street, където индексите се движеха разнопосочно след спада им във вторник, последвал решенията за Майкъл Коен и Пол Манафорт.

Когато Ричард Никсън подаде оставка през август 1974 година след скандала Уотъргейт, настроението на пазарите беше мрачно от над една година заради петролния шок и спада на долара. Според Сам Стовал оттеглянето на президента е оказало много слабо влияние на индексите, които и без това не са били добре.

При обявяването на процедурата за импийчмънт на Бил Клинтън през 1998 година пазарите също бяха на друга вълна - азиатската икономическа криза, руската финансова криза и фалита на инвестиционната компания LTCM. Фондовата борса обаче достигна рекорд още преди оправдаването на Клинтън.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още