IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за пандемията препънаха Wall Street

Силата на технологичните компании обаче все пак задържа Nasdaq на зелено

23:20 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията за пандемията препънаха Wall Street

Американските фондови борси приключиха сесиите си в петък без единна посока, след като опасенията за нова поредица блокирания в Европа постави под натиск акциите на компании от банковия, енергийния и авиационния сектор, предаде Ройтерс.

Промишленият индекс Dow Jones  се понижи с 266 пункта, или 0,6% до 35 616 пункта. По-широкообхватният S&P 500 прибави 3,90 пункта, или 0,08 на сто, до 4708,44 пункта, а същевременно силата на технологичните компании тласна нагоре Nasdaq с 48,45 пункта или 0,30 на сто до новия рекорд от 16 042,16 пункта.

Камарата на представителите на САЩ прие инвестиционната програма на президента на САЩ Джо Байдън, насочена към социалното осигуряване и борбата срещу изменението на климата. Пакетът е на стойност 1,75 трилиона долара.

Акциите получиха удар, след като Австрия стана първата страна в Европа, която обяви национално блокиране на фона на новата вирусна вълна, тъй като процентът на заразяване сред неваксинираните се увеличи. Освен това Германия и Гърция се присъединиха към списъка на страните, които ще наложат ограничения за COVID-19 за неваксинираните.

Според Рос Мейфийлд, анализатор по инвестиционните стратегии в Baird, пазарът е предвидимо уплашен и изглежда не е взел предвид развитието на ваксините, антивирусните лекарства и други начини за борба с вируса. Вероятно ще прозре това последно заклинание, добави той.

„Минахме през вълна след вълна на Covid и различни негови вариации и никога не сме виждали голяма пазарна разпродажба заради това“, каза той пред CNBC. „Част от това е, че всеки път научаваме все повече и повече как да живеем с вируса и да се справяме с него и просто не мисля, че това вече е основна грижа за участниците на пазара“, каза той.

 
Пазарите така или иначе се движиха надолу, въпреки че компенсираха по-дълбоките спадове от сутринта. Акциите на авиокомпаниите бяха сред първите, които поеха надолу. United Airlines се обезцени с 3%, докато United и Delta също бяха на по-ниски нива. Boeing загуби близо 5%.

Airbnb се обезцени с 3%, докато Booking Holdings отчете понижение с 1%, а Expedia поевтиня леко. Круизните авиокомпании поевтиняха с около 2%.

Отслабването на акциите на авиокомпаниите и туристическите компании се случват около седмица, след като администрацията на Байдън вдигна пандемичните ограничения за пътуване, които ограничаваха влизането в САЩ на много международни посетители за близо 20 месеца. Този ход беше приветстван от авиокомпаниите и други туристически компании. Но увеличаването на случаите на Covid и новите ограничения в Европа подкопаха надеждите за незабавно възстановяване на трансатлантическите пътувания, обикновено доходоносен сегмент, който е ключов за връщането на рентабилността за големите превозвачи.

Големите енергийни компании поведоха пониженията в S&P 500, тъй като опасенията за търсенето, свързани с нови заповеди за блокиране, навредиха на цените на петрола. Baker Hughs, Hess, Diamondback Energy, Marathon Oil и Devon Energy загубиха по около 5%.

Междувременно акциите на Moderna поскъпнаха с 5%, след като Агенцията по храните и лекарствата разреши бустерна доза на ваксината за всички пълнолетни в САЩ.

Цената на акциите на Apple се увеличи с 1,7%, след като Bloomberg предаде, че концернът ще се стреми да представи автономно превозно средство до четири години.

Книжата на Nike поскъпват с 2,04%, отразявайки съобщението на компанията за спортни стоки, че е създала виртуален свят, моделиран като нейна централа, в гейминг платформата Roblox. По този начин компанията се превърна в един от първите големи брандове, който навлиза в метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още