IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 е напът да отбележи най-лошия си месец от март 2020 г.*

Инвеститорите продължават да се опасяват от затягането на паричната политика на Фед и високата инфлация

17:32 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси се понижават в петък, като бенчмаркът S&P 500 е напът да отбележи най-лошия си месец от началото на пандемията насам, докато инвеститорите осмислят данните от финансовите отчети на компаниите и възможността за затягане на паричната политика на Фед следващата седмица, пише CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,51%, или 21,88 пункта, до 4265,62 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява незначително с 0,05%, или 16,15 пункта, до 33 900,24 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite също е на червена територия и отписва 0,21% от стойността си, или 27,66 пункта, до 12 843,87 пункта.

Петък е последният ден от една от най-активните седмици за сезона на отчетите в САЩ и една от най-натоварените за технологичните акции, чиито ценови промени раздвижваха инвеститорските нагласи в последните дни.

Технологичният сектор понесе голям удар през април заради високите лихвени проценти, които засегнаха оценките, и продължителните проблеми с веригите на доставки, допълнително усложнени от войната в Украйна и пандемията.

Вниманието на инвеститорите в петък е съсредоточено върху Amazon, чиито акции изтриха около 8% от стойността си в началото на сесията, отбелязвайки най-лошото си понижение от поне осем години. Причината за това бе лошият финансов отчет на компанията, който показа изненадваща загуба през първото тримесечие заради инвестициите в Rivian.

Ценните книжа на Apple също са подложени на натиск, макар че цената им нараства с малко под 1% и въпреки добрия финансов отчет - главният финансов директор на компанията заяви, че ограниченията на снабдителните вериги може да засегнат печалбата през фискалното трето тримесечие.

Цената на акциите на Intel намалява с 5,61%, след като компанията публикува резултатите си в четвъртък.

Около 80% от компаниите в индекса S&P 500 са надминали очакванията за печалбата, като около половината от фирмите вече са публикували резултатите си за началото на годината, според FactSet.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,85%, или 1,99 долара, до 109,58 долара за барел, докато цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,86%, или 0,91 долара, до 106,27 долара за барел.

Цената на златото нараства с 16 долара до 1907,3 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна 2,86%.

"Въпреки това, което ние смятаме за стабилен период на отчетите към момента, изглежда, че добрите резултати биват засенчени от някои по-големи опасения, свързани с инфлацията и Фед", написа Браян Белски от BMO в своя бележка към клиенти.

Данните в петък относно разходите за лично потребление в САЩ допълнително подчертаха сложната ситуация.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - предпочитан от Фед измерител на инфлацията - е нараснал с 5,2% на годишна база през март. Резултатът е малко под нивото от февруари в размер на 5,3% (най-високото от април 1983 г.) и е под очакванията на икономистите на Dow Jones за растеж от 5,3 на сто. На месечна база показателят е нараснал с 0,3%, което е в съответствие с прогнозите.

Водещите борсови индекси са напът да завършат месеца с понижения, тъй като са изправени пред сериозни препятствия и предизвикателства от затягането на паричната политика и устойчивата инфлация до разпространението на коронавируса в Китай и продължаващата война в Украйна.

Бенчмаркът Dow бележи спад от над 2% за месеца, докато показателят S&P 500 намалява с 5,4 на сто. Технологичният индекс Nasdaq се понижава с над 10% - най-лошото месечно представяне от избухването на пандемията през 2020 г.

* Към 17:01 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още