Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Стартъп за космически полети излиза на борсата чрез SPAC компания

Сливането ще оцени Rocket Lab на 4,1 млрд. долара, a акциите на новосформираната компания ще се търгуват на Nasdaq

Стартъп за космически полети излиза на борсата чрез SPAC компания

Снимка: Rocket Lab USA

Компанията за космически полети Rocket Lab USA се е съгласила да се слее с Vector Acquisition, превръщайки се в поредния стартъп, който ще излезе на борсата чрез компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Bloomberg.

Сливането ще оцени Rocket Lab на 4,1 млрд. долара, се казва в изявление на компанията. Новосформираното предприятие ще разполага с около 750 милиона долара в брой. 

Още по темата

Финансирането ще помогне на Rocket Lab да разработи ракета-носител, която ще може да достигне дълбокия космос и да обслужва пилотирани космически мисии.

Компанията се е специализирала в извеждането в околоземна орбита на малки сателити, като през ноември е възстановила ракетата, която използва, възприемайки подхода, използван от Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX.

Сделката с Vector е предхождана от поредица от трансакции, включващи SPAC компании, които набират средства чрез първично публично предлагане (IPO), след което търсят бизнес, който да придобият.

Повече от 200 SPAC компании са успели да наберат над 80 млрд. долара през 2020 г., показват данни на Bloomberg.

През септември Vector успява да набере 300 млн. долара в своето IPO.

Rocket Lab е извела в космоса 97 сателита и обслужва търговски клиенти, както и американските агенции за разузнаването и отбраната. Тя планира да изстреля сателит до лунната орбита през тази година по поръчка на НАСА.

Очаква се сделката с Vector да приключи през второто тримесечие на годината, a новата компания Rocket Lab USA ще се търгува на фондовата борса на Nasdaq под символа RKLB.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Работим съвместно с партньори от САЩ по технология, която може да се превърне в основа на една бъдеща Българска Космическа Програма.
Технологията включва производство на авангардно водородно-кислородно гориво плюс реактивен двигател, задвижван от него, на извънредно ниска себестойност, както и Стратосферна Аеростатна Платформа за изстрелване на ракети-носители и различни други хиперзвукови апарати от 50км надморска височина, на цена в пъти по-ниска от най-ниската съществуваща в момента.
Кумулативния ефект от тези три технологи би генерирал стотици милиарди приходи и би наредил България в челото на най-развитите космически държави в света.
https://spaceship.alle.bg

Още от САЩ
Американските индекси леко се отдръпнаха от рекордните си нива