IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Централната банка, а не търговската война, е причина за пазарните трусове

Според американския президент сега е много късно Фед да промени паричната си политика

22:42 | 14.08.19 г. 14
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, "Федералният резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно" да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Twitter Тръмп.

По-рано в сряда съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент "възможно най-скоро". Той увери, че това би повишило промишления индекс Dow Jones до 30 000" пункта.

Силен повод за безпокойство е фактът, че лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години за първи път от 2007 г. - инверсия, която е класически сигнал за предстояща рецесия, отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Да прецениш точния момент на влизане или излизане от позиция не е по капацитета на 90%, дори статистиката е измамна, защото сменяш нива и приоритети, след всяка криза идват нови приоритети, нова реалност не повтаряща нищо познато, новия цикъл иска ново мислене...просто еволюция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Сега представи си, че беше продал всичко преди краха от 2007-2008 и си например бил на ниво под 5% под върха. Ако акциите ти струваха X$ ако ги беше купил обратно 18-24 месеца след спада щеше да имаш акции, които са стрували почти 2.5X$ преди срива с нотово портфолио. И сега когато балона беше надут отново без продажба ти имаш около 2.5X$, a със продажба щеше да имаш 6.25X, a не само 2.5X, колкото си спечелил и близо 3 пъти повече. Само аболюрен наивен шаран може да мисли, че спадовете нямат значение и пазарът се "възстановяват" при положение, че когато пазарът се върне обратно на предишния си връх това ще е станало САМО СЛЕД ГОЛЯМА ДЕВАЛВАЦИЯ НА ПАРИТЕ т.е. Нивото ще е същото, но покупателната способност на тези акции ще е много по-малка отколкото преди пукането на балона. Дори Лорд Ротшилд е разбрал това преди около 350 години и е затова е възкликнал, че можеш да спечелиш нещо от пазара ако купуваш САМО СЛЕД СРИВ и продаваш, което имаш ПРЕДИ СРИВ, а не чакаш "възстановяване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Нагоре си страшно малко за такъв огромен период от време. Само инфлацията за този период реално реално е отговорна за ръст по-голям от 500%. Този начин, който ти ползваш гарантира, че е почти невъзможно да увеличиш парите, които имаш като покупателна способност освен може би за кратки периоди от време около върха на балоните. Най-важното правило на Бъфет е НИКОГА ДА НЕ ГУБИШ ПАРИ, което значи, че е невъзможно да спечелиш без да продадеш във верния момент. Ти реално си лейм дък както казват американците или ти действаш като 95% от инвеститорите т.е. не печелиш почти нищо, дори по-надолу си от инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
човека ти го обясни ясно и крактко, като за човек нямащ нищо общо с финансите и икономиката, и ти пак не го разбра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Държиш и 5 процента крипто, 10 процента злато и 5-10 процента имоти :) няма как да загубиш ! И най важното когато има спадове аз винаги виждам възможности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Ами стоиш дълга позиция. Между другото аз от 2001 година нямам нито една продажба. Само реинвестиция. За сега след спадовете съм плюс 572 процента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 4 години
И що реши че т.н. фондови "пазари се мерило" за всичко в едно общество ? п.п. Искам да те видя , а и такива като тебе как вият при спукването на следващият балон надут евтините пари . *** тогава големите капиталета пак ще се наредят на държавната спасителна хранилка нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
kane
преди 4 години
самите републиканци ненавиждат тръмп, да не говорим за демократите... кой ли го обича и как на шега стана президент и той не може да повярва!..иначе още помня как един виден от миналото републиканец каза по радиото " тръмп е = на продавай", когато започваше с митата още в началото...и така и направих, продадох с н п на малко над 2800 преди година и половина и засега съм на 0, но поне спя по-спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Ники Джиков
преди 4 години
Голям мерак да се разпадат неща. Къси ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
ФЕД трябва да продължи да вдига лихвите, защото не успее да ги докара до 5% поне това ще значи тотален неконтролиран крах на $ и загуба на позицията на $ като резервна валута по целия свят. Ти изобщо не разбираш, че свалянето на лихвите от сегашното ниво е меко казано самоубийствено и то може да отключи не само валутна криза, но и разпад на САЩ на съставните му части...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още