IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет просто не може да намери нови сделки

Конгломератът от Омаха, Небраска, изпраща смесено второ тримесечие, а паричните резерви на Berkshire Hathaway достигат нов рекорд – 122 млрд. долара

12:17 | 04.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет просто не може да намери нови сделки. От години инвеститорът звезда търси възможности за големи поглъщания. Но във времена, когато оцените „отиват в небето“, както той разкритикува през май на годишното Общо събрание на Berkshire Hathaway, той просто не иска да посяга към потенциалните цели. Ето защо паричните резерви на Berkshire продължават да нарастват. В края на второто тримесечие те възлизат на цели 122 млрд. долара - нов рекорд.

Това беше смесено тримесечие за конгломерата на Омаха, Небраска, който включва застрахователни, енергийни и промишлени компании и около 80 малки и средни предприятия. Въпреки че нетната печалба нарасна със 17 процента до 14,1 милиарда долара, тя се дължи главно на растежа на портфейла от ценни книжа на Berkshire. Почти всички основни акции на Berkshire увеличават стойността си през второто тримесечие.

Най-голямата американска банка JP Morgan Chase добавя десет процента към стойността си, а компанията за кредитни карти American Express – с 13 процента. Само  Wells Fargo и Kraft Heinz, които се борят със скандал, загубиха стойност. Инвестиционният портфейл на Berkshire, който включва дялове в Coca-Cola, Apple и General Motors, достигна през второто тримесечие 200 милиарда долара за първи път. Бъфет разбира, че тези стойности могат да се колебаят рязко от тримесечие до тримесечие при нови счетоводни правила и редовно призовава акционерите си да не обръщат прекалено голямо внимание на акциите.

По отношение на обратното изкупуване на акции обаче той се въздържа значително през изминалото тримесечие. То възлиза на около 440 милиона долара. За първите три месеца на годината Berkshire купи акции на стойност 1,7 милиарда долара. От миналата година групата значително облекчи правилата си за обратно изкупуване, давайки на Бъфет повече гъвкавост при използването на големите парични резерви.

Отвъд инвестициите в акции обаче нещата не изглеждат толкова добре. Оперативната печалба намалява с 11 процента до 6,1 милиарда долара. Железопътният оператор BNSF например страда, както много конкуренти, от несигурността, породена от продължаващия търговски спор на правителството на САЩ и по-бавния растеж на икономиката. И дъщерната на Berkshire компания Precision Castparts, производител на самолетни части, също страда от по-ниското търсене. Застрахователният бизнес също беше изненадващо слаб. Приходите в тази област се свиват с 63 процента до 353 млн. долара.

По-специално автомобилният застраховател Geico се бореше с по-големи разходи за покриване на злополуки. Застрахователният и презастрахователен бизнес често се окачествяват от Бъфет като двигател на Berkshire Hathaway. Инвеститорът, който навършва 89 години в края на август, създаде уникална корпоративна структура през последните 50 години. Той взима застрахователните премии и ги влага с печалба, докато не се нуждае от тях за изплащане на вземанията. С големите си парични резерви Berkshire може да сключва сделки, които биха били твърде рискови за други застрахователи.

Финансовите резултати на Kraft Heinz не са отразени в тримесечните резултати на Berkshire през това тримесечие. Berkshire, с 27 процента, е най-големият акционер в изпадналия в криза производител на храни, който все още трябва да отчете резултатите за първото тримесечие на 8 август след отписвания за милиарди долари и нередности в баланса.

Бъфет и бразилският инвестиционен фонд 3G играят важна роля за изграждането на компанията в сегашната ѝ структура. Бъфет даде да се разбере, че не иска да продава акциите си. Той е известен с дългия си инвестиционен хоризонт. Независимо от това инвеститорът трябваше да признае, че Berkshire и 3G са платили прекалено много за дела си и че известните марки от портфолиото на Kraft Heinz, като Kool-Aid и Jell-O, вече не са толкова популярни за крайните потребители, колкото преди. Berkshire също така трябва да следи развитието на събитията според тримесечните резултати, за да провери дали са необходими допълнителни отписвания.

Акцията в Berkshire е най-скъпата в света с цената си от 306 000 долара. Тази година обаче тя не поскъпна в съзвучие с по-широкия индекс S&P 500, който включва акциите на Berkshire Hathaway, който досега добавя 17 процента към стойността си спрямо началото на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Ами то е като самолетите - от всичките излетели, нито един не е останал завинаги в небето. Винаги кацат. По един или друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
"Набалончиха" е доста меко казано. S&p 300% за 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Чичикът е нещо като някой наши инвеститори, дето не им стиска да мръднат извън собствената си борса - само дето чичикът е на ного-ного по-голяма. Иначе го разбирам - щатите ного се набалончиха и затова - напоследък той - дето и да се набута, прецака се.Затова и чичикът мрази Доналд: защото знае, че той е отговорен всички акции да отидат в небето. Добре си му беше на Бъфет при обонго - ама минаха тия времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Агресивен бик
преди 4 години
Може да пробва на нашата борса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
Grosss
преди 4 години
Тоя *** ,динозавър плаче за финансово подстригване.Расте нова младасмяна измамници ,разбойници и те ще го съборят в калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още