IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботове в Twitter се опитват да повлияят на изборите в Швеция

Броят на ботовете се е увеличил драстично през последния месец

11:46 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ботовете в Twitter се увеличават, за да засилят подкрепата за националистическата партия Шведски демократи преди парламентарните избори в страната, които ще се проведат през септември, твърди Шведската агенция за изследвания в отбраната.

Броят на акаунтите в Twitter, обсъждащи шведската политика, които показват „автоматизирано поведение“, са се увеличили повече от два пъти този месец. Това сочи проучване на 600 хил. туита в периода март-август. За целта са обхванати 45 хил. акаунта.

В рамките на целия период близо 17 на сто от съдържанието е дошло от предполагаеми ботове, преди голяма част от тях да бъдат премахнати от Twitter.

Според доклада отстранените ботовете са били с 40% по-склонни да изразят подкрепа за антиимигрантската партия Шведски демократи от реалните акаунти.

Управляващите Социалдемократи са на път да покажат най-лошите си резултати от цял век, като са особено критикувани в туитовете предимно от автоматизираните акаунти.

"Да се надяваме, че това проучване ще донесе по-голяма яснота за политическите ефекти от ботовете, така че повече граждани да могат да вземат решение, без да се влияят от тях“, коментира Джона Фърнкуист, ръководител на проучването.

По-голямата част от профилите, отстранени от Twitter изразяват „традиционни, авторитарни или националистически възгледи“, свързани предимно със сайтовете на Шведските демократи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още