IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter и Facebook имат 9 месеца да преместят данните си за руснаци на местни сървъри

Страната настоява двете компании да отговорят на закона за опазването на данните на руските потребители

21:11 | 16.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социалните мрежи Twitter и Facebook имат девет месеца, за да се съобразят със законите за опазването на данните в Русия и да преместят личната информация на руските потребители на сървъри в страната. Това обяви информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на изказване на ръководителя на комуникационния регулатор Александър Жаров.

Пред журналисти Жаров заяви, че все пак се надява Русия да не блокира Facebook и Twitter.

По-рано руски съд глоби двете онлайн платформи с 3000 рубли за отказ от предоставяне на информация за локализацията на личните данни на руските потребители.

През януари местният комуникационен регулатор разкри, че започва административни производства срещу американските интернет гиганти, тъй като не са успели да обяснят как планират да се съобразят с местното законодателство.

Необходимостта от по-сериозни мерки е наложена от факта, че през последното половин десетилетие Русия въвежда по-строга регулация на интернет, изискваща всички данни за руските потребители да се пазят на сървъри, които се намират на територията на самата държава.

Още през ноември 2018 г. стана ясно, че Москва има намерението да започне да налага по-солени глоби на технологичните организации, които не се съобразяват със законите в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
camaz
преди 4 години
Явно имаме предвид различни закони. Защото законите ограничаващи интернета в русия не са един и два!Например Телеграм в Русия е блокиран вече година и нищо. Работи си. Даже държавните им чиновници си го ползват защото е най-сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Приели на 1-во четене. (2015)Сега доколкото помня мина на 3-то, кое ще рече: незабавно започва да се прилага.Така е със законите, не се пишат на коляно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
camaz
преди 4 години
Те тоя закон го приеха още 2015 година. И от тогава само плашат гаргите че ще блокират нещо. В действителност не им стиска да го направят и само отлагат. Тоя път с 9 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още