IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативен дигитален проект ще подобрява инфраструктурата на Сингапур

"Виртуален Сингапур" ще помага на архитектите и на властите в града да подобрят условията за живот, но в същото време може да се превърне в оръжие на тероризма

16:21 | 30.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Виртуален Сингапур“ е нов дигитален проект, който ще позволи на островния град-държава да планира нови строежи и да изгради ефективни защити против терористични атентати, съобщава Ройтерс.

Въпреки тези предимства градската управа се страхува, че този продукт на дигиталните технологии може да попадне в недоброжелателни ръце, които да се възползват от подробната планировка на града и да изградят план за терористичен бомбен атентат. 

Това е само едно от многото опасения относно сигурността, пред които са изправени разработчиците на 3D модела. Схемата е една от най-амбициозните по рода си и ще бъде наблюдавана от други градове, които също търсят начини за подобряване на живота на своите граждани.

„Тази информация ще подобри нашето ежедневие, но тя може да се окаже и опасна ако попадне в грешните ръце“, заяви Джордж Ло, програмен директор в Националната фондация за изследвания в Сингапур.

Ло сподели, че някои служители са на мнение, че проектът е „прекалено опасен“, тъй като дадена терористична група може да получи достъп до информация като височина и изглед на сградите, за да планират своите атаки.

Киберсигурността също бе повод за безпокойство, след като Сингапур претърпя най-големият пробив на данни през настоящата година, при който повече от 1,5 млн. души, в това число и министър-председателят, бяха засегнати от кражбата на информация.

„Виртуален Сингапур“ ще бъде ограничен до компютри, които не са свързани с World Wide Web. Програмата ще подлежи на специално „интернет отделяне“, когато бъде пусната на правителствените сървъри през следващите месеци.

Една от основните пречки пред реализирането на проекта е спорът за размера и точността на данните, които ще бъдат достъпни за гражданите, използващи 3D модела.

„Ако данните не са достатъчно точни, никой няма да използва софтуера. Но ако са твърде прецизни, тогава ще възникне проблем заради сигурността на града и неговите граждани. Въпросът е какъв ще бъде компромисът и как ще се справим с възможността от заплахи“, споделя още Ло.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още