IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяването към FTSE 250 може да успокои волатилността на акциите на Asos

Тази година цената на книжата на компанията спадна с 34%

12:21 | 31.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Asos ще влезе в британския борсов индекс FTSE 250 тази седмица, което може да донесе известна стабилност на често колебаещите се акции на онлайн търговеца на модни стоки, пише Bloomberg.

Книжата ще отговарят на условията за включване при новия тримесечен преглед на индекса, след като започнаха да се търгуват на основния пазар на Лондонската фондова борса през февруари. Това се случи, след като прекараха 20 години на алтернативния AIM пазар за по-малки компании на борсата.

Дори и след 34-процентния спад на цената на акциите тази година, който сви капитализацията на компанията до 1,6 млрд. паунда (2 млрд. долара), Asos все още изглежда подходяща за включване в индекса, твърди Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown. Включването би помогнало за намаляване на волатилността на акциите, като се има предвид, че фондовете, които имат за цел да отразяват представянето на индекса, ще трябва да купят от акциите на компанията, коментира Стрийтър.

Книжата на Asos повишиха стойността си с повече от 7000%, откакто търговецът стана публичен през октомври 2001 г., а пазарната му капитализация достигна връх от 6,5 млрд. паунда през март 2018 г. И все пак тази година тя пое надолу, след като инвеститорите се отдръпнаха от компаниите на растежа и се насочиха към по-евтини книжа, т.нар. акции на стойността.

„Това е странна година за компанията“, коментира анализаторът на Shore Capital Елеонора Дани, отбелязвайки, че консенсусната прогноза за печалба преди данъци за фискалната 2022 г. е с 35% под насоките на мениджърския екип. Това „не се наблюдава обичайно“, пише тя. Дани вижда възможността за включване във FTSE 250 като опция за подкрепа на цената на акциите на Asos.

Според инвестиционния директор на AJ Bell Ръс Моулд не е ясно дали включването в индекса ще създаде вълна от покупки на книжата.

„За всеки купувач трябва да има продавач, а акциите бяха много слаби при насочването им към основния пазар“, коментира Моулд. В краткосрочен план притесненията за инфлацията, както и за покупателната способност на клиентите на Asos „изглежда надделява над всяко вълнение, свързано с промяната в листването и всеки оптимизъм, произтичащ от прогнозите на анализаторите за връщане към бърз растеж на печалбата през 2023 и 2024 г.“, пише той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още