IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите мита срещу Китай потиснаха цените на петрола*

Известна подкрепа продължават да оказват предстоящите санкции на САЩ срещу Иран

09:57 | 18.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава низходящата си тенденция и във вторник, след като последното ескалиране на търговската война между САЩ и Китай помрачи перспективите за търсенето на суров петрол от двете страни, които са и най-големите потребители на суровината в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI спадат с 15 цента, или 0,22%, до 68,53 долара за барел, а върху сорта Брент – с 27 цента, или 0,35%, до 77,78 долара за барел.

Американският президент Доналд Тръмп в понеделник обяви, че САЩ налагат 10-процентни мита върху вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара.

Разрастващият се търговски спор удря търговските настроения. Влиянието върху икономическия растеж бавно започва да се вижда, което отново ще накърни цените на петрола“, коментира Уан Сияо, ръководител на петролните проучвания в Guotai Junan Futures.

Рафинериите в САЩ са консумирали около 17,7 млн. барела на ден суров петрол миналата седмица, а тези в Китай – около 11,8 млн. барела на ден през август, сочат държавни данни на двете страни. Това са най-високите нива на потребление в света.

Митата вероятно ще ограничат икономическата активност както в Китай, така и в САЩ, а това ще забави растежа на търсенето на петрол, тъй като се ползва по-малко петрол за транспорт на стоки.

Потенциалното свиване на предлагането заради санкциите на САЩ срещу Иран – третия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обаче предоставя известна подкрепа на цените.

Санкциите срещу петролния сектор на страната ще влязат в сила на 4 ноември.

Иранският износ на суров петрол е спаднал с 580 хил. барела на ден през последните три месеца, заявиха анализаторите на Bank of America Merrill Lynch в коментар към клиентите си.

В същото време се очаква петролното производство от седемте най-големи шистови формации в САЩ да се увеличи със 79 хил. барела на ден до 7,6 млн. барела на ден през октомври, заяви Администрацията за енергийна информация на САЩ в понеделник.

* Информацията е актуална към 9:42 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още