Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ООН привлече 7 държави към пакт за спиране на изграждането на въглищни централи

В инициативата се включват Чили, Дания, Франция, Германия, Черна гора, Шри Ланка и Великобритания

ООН привлече 7 държави към пакт за спиране на изграждането на въглищни централи

Снимка: архив Ройтерс

Седем държави са поели ангажимент да спрат изграждането на нови въглищни електроцентрали. Инициативата е на ООН, чиято цел е да привлече повече участници преди глобалната среща на високо равнище по климата COP26 в Глазгоу следващия месец.

Споразумението „Без нови въглища“ е последният опит да се събере глобална подкрепа за постепенно премахване на най-замърсяващото изкопаемо гориво, пише Bloomberg.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш иска да прекрати строителството на нови въглищни централи. Чили, Дания, Франция, Германия, Черна гора, Шри Ланка и Великобритания са подписали новото споразумение.

„Отдалечаването от въглищата не е смърт за индустриализацията, а по-скоро много по-добра възможност за зелени работни места“, казва Дамилола Огунбии, главен изпълнителен директор на международната организация, подкрепяна от ООН, „Устойчива енергия за всички“. Според нея това ще накара и други страни да се присъединят към инициативата.

Отделна инициатива, стартирана през 2017 г., наречена Powering Past Coal Alliance, поставя още по-висока летва. Тя включва 41 държави, които се ангажират да прекратят съществуващите въглищни операции до 2030 г. в много случаи, наред с обещанието да не строят нови централи.

Още 40 държави извън алианса нямат в експлоатация нито една електроцентрала на въглища, според екологичния мозъчен тръст E3G.

Това означава, че повече държави са готови да се ангажират да не строят нови въглищни централи, но не всички са готови да прекратят съществуващите операции. Пактът „Без нови въглища“ добавя липсващата брънка.

Още по темата
В навечерието на COP26 се създават редица такива доброволни съюзи. Миналата седмица САЩ и Европейският съюз стартираха глобален ангажимент за метан, който има за цел да намали емисиите на свръхзатоплящия газ с 30% в рамките на десетилетие. Миналия месец Дания и Коста Рика стартираха Beyond Oil and Gas Alliance, който се стреми да прекрати добива на нефт и газ до средата на века.

Класическите съюзи, насочени към замърсяващите източници на енергия или специфични парникови газове, са далеч от системния, подреден енергиен преход, от който се нуждае светът. По-скоро това е приемане на политическата реалност на дипломацията в областта на климата, която трябва да приспособи различните етапи на развитие на страните.

Изгарянето на въглища за производство на електроенергия допринася за около една трета от общите емисии на въглероден диоксид в света. С по-чистите източници на енергия, като слънчевата енергия и вятъра, които стават по-евтини за експлоатация, опитите за прекратяване на производството на енергия от въглища ще се засилват.

Всички емисии от въглищни електроцентрали трябва да приключат до 2040 г., ако светът иска да изпълни целта си да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий, според Международната енергийна агенция.

Пактът "Без нови въглища" получи тласък преди стартирането си, като президентът Си Дзинпин каза на Общото събрание на ООН тази седмица, че Китай ще спре да строи въглищни електроцентрали в чужбина. Той не предостави подробности, но съобщението може да означава прекратяване на около 40 гигавата нови въглищни електроцентрали. Това би позволило да се избегнат 235 млн. т емисии, според Global Energy Monitor.

„Решението на Китай е почти краят на публичното финансиране на въглищата“, казва Крис Литълкот, асоцииран директор по прехода на изкопаеми горива в E3G. „Частните инвеститори сега са изправени пред всички рискове да инвестират сами във въглища“, допълва той.

Проектите на нови въглищни електроцентрали намаляват значително в световен мащаб през последното десетилетие. От 2015 г. светът е анулирал 1175 GW мощности на въглища – почти същия обем мощности като съществуващите в Китай.

Пактът „Без нови въглища“ е голяма стъпка за някои от подписалите го страни. „От няколко години Шри Ланка обсъжда дали да построи нови въглищни централи“, казва Кристин Спиърър от Global Energy Monitor. "Ако страни като Пакистан и Малайзия се присъединят, тогава наистина можем да видим края на въглищните централи“, допълва тя.

Все пак няма да има значително намаление на въглищните мощности, ако Китай, където се намират повече от половината от световните проекти за нови въглищни електроцентрали, не спре да използва въглища.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Не всички петролни компании се радват на растящите цени на пазара