IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за свиване на американските запаси движат нагоре цената на петрола*

Според Американския петролен институт запасите от суров петрол са намалели със 7,2% миналата седмица, става ясно от информация на запознати

10:01 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да расте, подкрепена от признаците за ново понижение в американските запаси, което разпалва още повече бичите прогнози.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,8% до 75,4 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол WTI прибавят 0,6% до 73,30 долара за барел.

Според Американския петролен институт запасите от суров петрол са намалели със 7,2% миналата седмица, става ясно от информация на запознати. Ако тези стойности бъдат потвърдени от официалните данни, които трябва да излязат по-късно през деня, това ще е петата поредна седмица на понижения – най-дългата серия от януари, посочва Bloomberg.

Ключови потребители, като Китай и САЩ, наблюдават силно възстановяване от Covid-19, увеличавайки търсенето и помагайки да се източат раздутите количества, натрупани по време на пандемията.

Очаква се групата ОПЕК+ да заседава следващата седмица, за да обсъди производствената си политика, като някои държави – най-вече Русия, обмислят евентуално увеличение на добива. Евентуалното увеличаване на предлагането заради Иран засега изглежда се отлага, след като Техеран сигнализира, че ядрените преговори, в рамките на които могат да бъдат свалени част от санкциите, може да продължат и след август.

В същото време възстановяването на търсенето в Азия продължава да е неравномерно, като подобрението в Индия и Тайланд например компенсира по-лошото представяне другаде.

„Цените са удобно поставени там, където са, от затягането на доставките и здравословното възстановяване на търсенето, заедно със забавената иранска ядрена сделка“, посочва Уил Сунгчил Юн, старши анализатор на VI Investment Corp. „Всички погледи сега са вперени в срещата на ОПЕК+ следващата седмица“, посочва той.

Резервите в ключовия център за съхранение в Къшинг миналата седмица са намалели, докато сегментът, включващ бензина, се е увеличил, заявиха от Американския петролен институт. От своя страна Администрацията за енергийна информация се очаква да даде данни в сряда, според които резервите намаляват с 3,5 млн. барела, показва проучване на Bloomberg.

*Информацията е актуална към 9:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още