Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Русия изпробва американските нерви на европейския газов пазар

Според Citigroup е възможно прекомерните доставки от Москва в Европа да са опит да се изпробва издръжливостта на Вашингтон

Русия изпробва американските нерви на европейския газов пазар

Снимка: Ройтерс

Силните доставки на природен газ за Европа от Русия може би са опит да се подложи на тест устойчивостта на американския износ. На това мнение са анализаторите на американската банка Citigroup Inc, цитирани от Bloomberg.

Доставките от Русия помогнаха да се стимулират европейските газови резерви, които достигнаха почти пълен капацитет засилвайки презапасяването на региона, се казва в доклад на финансовата институция от 9 юни.

Още по темата

Един от мотивите това снабдяване да се запази при сегашния си темп – и което би помогнало за възстановяването на цените, би могъл да бъде този, че Москва изпробва какъв би бил „отговорът на глобалния газов пазар при ниска ценова среда, особено гъвкавостта на американския износ на втечнен природен газ (LNG)“.

Като се имат предвид настоящите нива на запасеност в Европа, ограничаването на износа на американски LNG за период от два месеца може и да има логика, посочват още от Citigroup.

Това може да ореже около 400 млрд. куб. фута от гориво при доставките в края на лятото и началото на есента – приблизителният еквивалент на прекомерното запасяване в Европа. В противен случай руският износ по тръбопроводи от Русия към Европа може да се наложи да се свие с до 15% на годишна база, за да се балансира пазарът, изчисляват от банката.

Ударът по американския износ, причинен от руските доставки, има потенциала още повече да политизира конкуренцията на газовия пазар в Европа. И макар продажбите на американски LNG да са само част от това, което регионът получава през тръби от Русия, САЩ налагат своите доставки като алтернатива на зависимостта от Москва. Министерството на енергетиката дори се опита да подчертае влиянието върху последствията за външната политика, наричайки износа си „газ на свободата“.

Ако Русия се опитва да изпробва глобалния пазар, то тогава ниските цени на втечнения природен газ може да се задържат и през есента и дори зимата, посочват от банката. Освен от САЩ, доставки са възможни и от Малайзия, Индонезия и Източна Австралия, но обемът им ще е под въпрос, допълват от Citigroup.

Според анализаторите предстоящата пресконференция на „Газпром“ на 18 юни може да даде повече светлина върху стратегията на Москва в Европа.

Като се има предвид презапасяването, Citigroup намали прогнозата си за цена на газа през тази година с до 18%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
6
 
22
 
11
Hahoto до: Стоян Петров
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Щом ти се плащат скъпи сметки за по-благозвучно! До такава степен сме васални в момента, че дали имаме и 30 процента суверинитет. Но все пак спрямо 89 година е все още повече, тогава дали беше и 10 процента. За жалост твоети ориенталци от север ни считаха за братя, а сегашните ни братя от зад океана ни считат за индианци :)
3
 
13
 
10
преди 6 дни
Няма профилна снимка
*** хризантеми - м.ургави хризантеми
3
 
12
 
9
Hahoto до: ivailojelyazkov
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Кво значение има един ден"*** расия", като тогава нашия "земен рай" ще се обитава само от *** хризантеми :)
22
 
14
 
8
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 6 дни
Затова един ден от к0чината расия ще остане само московията! нещастници !!!!!
17
 
12
 
7
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Все пак вашата мама европейска е къде по-благозвучно от вашата мама ориенталска.

Още от Суровини
Страховете за глобалния растеж продължават да потискат цените на петрола*