IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco отново засенчи Apple и стана най-рентабилната компания в света

Растящите цени на петрола и повишаването на добива от Саудитска Арабия увеличават печалбата на най-големия петролен производител в света

14:33 | 31.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на саудитската компания Saudi Aramco е нараснала на фона на ръста на цените на петрола и на добива, което е позволило на най-големия производител на суров петрол в света да покрие тримесечните си дивидентни плащания на стойност 18,75 млрд. долара със свободните парични потоци, предава Bloomberg.

Печалбата за третото тримесечие е нараснала до 114,1 млрд. риала (30,4 млрд. долара) спрямо 44,2 млрд. риала година по-рано, надминавайки прогнозите на компанията за 29,1 млрд. долара. Свободните парични потоци възлизат на 28,7 млрд. долара.

Aramco и конкурентните ѝ големи петролни компании се възползват от глобалното възстановяване на икономиката, което тласна цените на суровия петрол нагоре с около 65% до над 80 долара за барел. Това помогна на Aramco отново да засенчи Apple и да стане най-рентабилната компания в света. Aramco Aramco

Контролираната от държавата фирма е подкрепена и от повишения добив на петрол, след като Саудитска Арабия прекрати едностранните съкращения на добива в рамките на сделка в ОПЕК+ по-рано тази година. Производството на суров петрол на кралството е достигнало 9,6 млн. барела дневно между юли и септември, което е ръст спрямо 8,5 млн. барела дневно през второто тримесечие.

„Все още има насрещни ветрове за световната икономика, отчасти заради затрудненията пред веригите за доставка, но сме оптимисти, че търсенето на енергия ще остане стабилно в обозримо бъдеще“, коментира главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насер в комюнике.

Книжата на компанията поскъпнаха с 1,5% до 38,3 риала, след което ограничиха ръста си. Те са повишили цената си с почти 9% тази година на фона на възстановяването на цените на петрола от последиците от пандемията, което е помогнало пазарната капитализация на компанията да надхвърли 2 трлн. долара. Aramco Aramco

Годишният дивидент на Aramco от 75 млрд. долара, който е най-големият в света, е ключов източник на финансиране за Саудитска Арабия. Правителството, което притежава 98% от акциите, опитва да намали бюджетния дефицит, който набъбна миналата година на фона на срива на енергийните цени с разпространението на коронавируса.

Въпреки ръста на цените на суровия петрол Aramco пренебрегва призивите на някои анализатори да плаща повече на акционерите. Вместо това компанията използва ликвидните си средства, за да намали съотношението между дълга и собствения си капитал, което се е свило до 17,2% спрямо 23% в края на 2020 г.

Компанията също така се придържа към плановете си да инвестира около 35 млрд. долара тази година под формата на капиталови разходи, въпреки че продължава с усилията си да увеличи максималния производствен капацитет до 13 млн. барела дневно. Aramco съобщи, че проектът трябва да бъде финализиран около 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още