Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Свиването на американските запаси подкрепи поскъпването на петрола*

Американските запаси суров петрол са се понижили повече от очакваното миналата седмица до най-ниските си равнища от януари 2020 г.

Свиването на американските запаси подкрепи поскъпването на петрола*

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да върви нагоре от двуседмичния си връх, който достигна след като запасите в САЩ от горива и суров петрол отчетоха силни понижения. Това говори, че лятното търсене остава силно въпреки новия ръст в случаите на коронавируса, посочва Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с половин процент до 72,75 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент пък прибавят към цената 0,4% до 74,19 долара за барел.

Американските запаси суров петрол са се понижили повече от очакваното миналата седмица до най-ниските си равнища от януари 2020 г., докато тези на дестилатите – категория, включваща и дизела – са се понижили най-много от април.

Запасите суров петрол са се свили с 4,09 млн. барела през миналата седмица, показват данни на Администрацията за енергийна информация. За сравнение - прогнозата от допитване на Bloomberg бе за спад от 2,5 млн. Резервите бензин също са се понижили с 2,25 млн. барела.

Петролът поевтинява през голяма част от месеца и е напът да запише спад за периода – вторият месечен от октомври насам, заради новото увеличение на случаите на коронавирус и решението на ОПЕК+ да увеличи добива от август. Бързо разпространяващият се делта вариант доведе до нови ограничения в някои страни и региони, засилвайки притесненията за краткосрочното търсене въпреки очакванията, че пазарът ще продължи да се затяга.

„Изглежда има значително колебание за тласкане на пазара в която и да е посока, оставяйки го на изчакване“, коментира Уорън Патерсън от ING Groep. „Все още има несигурност за картината на търсенето, като случаите на Covid-19 продължават да се покачват“, допълва той.

*Информацията е актуална към 9 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Китай създава гигант при редкоземните метали чрез преструктуриране на три компании