IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Пл. Димитров: Решението за Нагорни Карабах е в Москва

Споразумението за примирие с конкретни рамки за азерско-арменските взаимоотношения са съгласувани с Турция, посочи анализаторът от Българско геополитическо дружество

22:22 | 13.11.20 г.
Д-р Пл. Димитров: Решението за Нагорни Карабах е в Москва

"Макар и примирието от 10 ноември да поставя в конкретни рамки азерско-арменските взаимоотношения, все още са налице няколко неясноти, посочи той. Първо, броят на руските миротворци е относително малък - около 1690 души; второ - статутът на непревзетата от Азербайджан територия в региона остава неясен; и трето -  не се знае кой и кога ще построи магистралата от Степанакерт към Армения и пътя от азерска територия до анклава на Баку – Нахичеван."

Пламен Димитров изказа тезата, че споразумението няма как да не е било съгласувано с Турция - "Анкара не била изолирана в никаква степен по отношение на преговорите и споразумението, макар че ролята ѝ не била толкова съществена, колкото на Москва".

"Друг аспект, който не фигурира в документа за примирие, е дали ще бъдат ангажирани турски войски в Южен Кавказ. Единственото, което е уточнено, е изграждането на руско-турски център за мониторинг", коментира той.

По думите му, макар и на хартия да не изглежда така, на практика Армения загуби войната.

"Ереван трябваше да остъпи големи територии, за да се стигне въобще до примирие и единствено Русия може да я накара да го направи", отбеляза Пламен Димитров.

Той посочи различните реакции в Баку и Ереван след подписването – „Азербайджан празнува, Армения протестира“.  Д-р Димитров смята , че в близките седмици или месеци няма да има смяна на власта, тъй като предишните двама арменски лидери, които са с карабахски произход, никак не са обичани от народа. „Въпреки това раната и горчивият привкус вътре в Армения ще останат занапред", убеден е анализаторът.

Как се промени военно-политическата обстановка в Южен Кавказ?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още