IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Има три варианта за разпределение на СПТ в помощ на страните

Управляващият директор на МВФ предложи как да се разпределят 650 млрд. долара допълнителен ресурс към най-уязвимите държави

17:22 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще участва в намирането на общо решение за подпомагане на уязвимите държави заради Covid пандемията. Тази позиция е изразена на неформално заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз (ЕКОФИН) в края на миналата седмица, предаде БНР.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е представила на това заседание три варианта за разпределение на Специалните права на тираж (СПТ), за да се осигури допълнителен ресурс за уязвимите държави.

В края на август МВФ взе решение за реализиране на ново общо разпределение на Специални права на тираж към членуващите във Фонда държави в размер на 650 млрд. долара.

Тъй като едно такова общо разпределение не е конкретно насочено към най-уязвимите страни, Фондът предлага на всички свои акционери със стабилни икономически показатели да насочат част от разпределените им СПТ към държавите с най-големи затруднения.

Трите варианта предвиждат – увеличаване на ресурсите за намаляване на бедността и насърчаване на растежа; създаване на нов Фонд за стабилност и устойчивост; финансиране чрез многостранни банки за развитие.

„На този етап при обсъждането на трите варианта са отворени много правни, процедурни и  финансови въпроси“, е заключението на министрите на финансите и централните банкери в Европейския съюз.

„България принципно приветства новото общо разпределение на Специални права на тираж и ще продължи да следи отблизо и да участва в процеса по намирането на работещо решение за подпомагането на уязвимите страни в преодоляването на рисковете от негативни дългосрочни последици“, е позицията, заявена от българската страна.

Специалните права на тираж, съкратено СПТ (Special Drawing Right, SDR), са международна парична единица, чийто обменен курс се определя от МВФ. Създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на Фонда, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още