IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на популистките партии в Европа не е илюзорен

Може и да изглежда, че умерените политици връщат позициите си, но не е точно така, пише Bloomberg

19:19 | 11.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако ви се струва, че през 2017 г. умерените политици отново са на почит в Европа, на втори поглед нещата всъщност не изглеждат точно така. Изборът на Еманюел Макрон за президент на Франция и преизбирането на Ангела Меркел за канцлер на Германия всъщност маскират засилващите се антиимигрантски и популистки настроения, пише Bloomberg в свой анализ.

Информационната агенция е направила анализ на изборните резултати в 22 европейски държави през последните години. Данните показват, че подкрепата за популистките, радикални, крайнодесни партии е по-висока в сравнение с преди 30 години.

Тези политически сили печелят средно 16% от гласовете в Европа на последните парламентарни избори. За сравнение, преди десет години гласовете в тяхна подкрепа са били 11%, а през 1997 г. - само 5%, показват данните.

Някои от тези партии еволюират с годините, но като цяло всички се считат за антиелитарни и дори шовинистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Инжекцийка ли , докторе ... финансова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Мисля сим че "популистките" движения в различните държави са естествена самозащитна реакция на един организъм срещу външните заплахи. Те изобщо не са популистки. Наричат ги така за да ги обозначат като нещо недобро, лъжовно. За съжаление тези движения са хаотични и нямат ясна визия и добри идеи за това как да се развиват страните в това ново състояние на света. С други думе - не са полезни. Един вид имунната система на страните е срината и наблюдаваме само неорганизирана съпротива с неподходящи средства. Трябва нещо много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Да са живи и здрави популистките партии в Европа , те са отговорът на безумията на Меркел , Юнкер и хомошайката от Брюксел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Националистите не са патриоти. Патриотите обичат народа си. Националистите мразят чуждите народи, а своя го презират. А тези, които у нас се назовават националисти, знаеш в момента с кого се гушкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още