IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson: Прехвърляме се на 5G в целия свят тази година

Бизнесът и потребителите вече очакват новото поколение мрежи, коментира главният изпълнителен директор на компанията Борхе Еколм

22:45 | 25.02.19 г.
<p>
	Борхе Еколм. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борхе Еколм. Снимка: Архив Ройтерс

Ericsson ще се прехвърли към 5G през 2019 г. в глобален мащаб. Това разкри днес на Световния мобилен конгрес главният изпълнителен директор и президент на производителя на телекомуникационно оборудване Борхе Еколм.

По думите му 5G има ключова роля за националната инфраструктура на отделните държави, ето защо трябва да се действа внимателно по отношение на новото поколение мрежи.

„Реално превключваме на 5G по света през 2019 г.“, коментира той.

Новините идват на фона на проблемите, с които телекомуникационната индустрия се сблъсква напоследък около обвиненията на САЩ, че китайският гигант, който е и ключов конкурент на Ericsson, шпионира в полза на китайското правителство.

Във връзка с това индустрията е изправена пред важни решения – дали отделните страни да блокират Huawei, така че нейното оборудване да не бъде ползвано от отделните държави за създаването на техните 5G мрежи, както и дали да се наложат по-сериозни регулации на сектора.

Във връзка с всичко това представители на ключовите телекоми по света се срещат на Световния мобилен конгрес, за да обсъдят на затворени врати тези въпроси.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, следвана от е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, следвана от Ericsson и Nokia, но европейските играчи не са толкова напреднали в развитието на технологията, а това може да е един от факторите за забавяне на пускането на 5G в много държави.

Същевременно обаче Ericsson се опитва да се възползва от случващото се с нейния агресивен конкурент, а заявката на Борхе Еколм от днешния ден е категоричен пример за това.

На събитие за журналисти на конгреса Еколм разкри, че Ericsson е сключила 5G сделки с 10 доставчици на услуги в сектора, както и 42 меморандума допълнително.

Ако допреди 5 години 5G все още изглеждаше нещо много далечно за всички в индустрията, макар и за него да се шумеше доста, днес 5G откровено чука на вратата, а индустриите се подготвят за пускането на новото поколение мрежи, очаквайки да се възползват от множеството предимства.

„Потребителите и компаниите очакват 5G”, категоричен бе Еколм. „Според проучване на Ericsson ConsumerLab една трета от потребителите на смартфони в глобален мащаб ще се насочат или веднага, или в рамките на шест месеца, към доставчик на услуги, който се прехвърля на 5G”.

Междувременно Ericsson вече пуска свои 5G мрежи по света – в САЩ, Азия, Европа и Австралия.

Еколм обеща скоро да чуем повече новини от Ericsson по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още