Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Европа въвежда 5G твърде бавно, предупреждават компании

САЩ и Южна Корея още миналата година направиха първите си стъпки в сферата на новото поколение мобилни мрежи

Европа въвежда 5G твърде бавно, предупреждават компании

Снимка: Daniel Brenner/Bloomberg

Въвеждането на 5G мрежите в Европа е тревожно бавно, твърди лобистка група на най-големите компании на континента. Тя предупреждава, че Европа е много назад спрямо други региони, въпреки че в нея са базирани двете най-големи телекомуникационни компании в света, пише Wall Street Journal.

„Не е твърде късно да затворим пропастта между нас и Съединените щати, Южна Корея и Китай, но спешно трябва да предприемем действия, за да адресираме въпроса“, твърди European Round Table for Industry в доклад, публикуван днес,  

Организацията, известна като ERT, включва 55 фирми, включително производители на автомобили като Daimler и BMW, големи петролни играчи като BP и Royal Dutch Shell, фармацевтичните AstraZeneca и Merck, както и шведската Ericsson и финландската Nokia, които са сред най-напредналите в света производители на телекомуникационно оборудване.

Още по темата

Въпреки че много 5G технологиите все още са в процес на развитие, миналата година няколко страни по света започнаха да изграждат мрежите си. Новите системи не само ще предложат значително по-бързи връзки, но и огромни потоци от данни чрез т.нар. интернет на нещата.

„Европа има значителни индустриални възможности, които могат да подкрепят въвеждането на 5G”, коментира Мартин Лундстет, главен изпълнителен директор на Volvo и председател на комисията по дигитална трансформация на ET. „Трябва да направим нещата по-добре“.

Онова, което допълнително забавя 5G на континента, е по-лошото представяне при внедряването на сегашното поколение 4G мрежи, твърдят от ERT. Около 70% от европейските абонати на мобилни телефони са използвали 4G мрежи миналата година, в сравнение с около 90% в Съединените щати, Китай и Южна Корея.

Групата заяви, че повече от половината от 27-те страни членки на Европейския съюз все още не са пуснали търговски 5G услуги, докато първите подобни услуги в Южна Корея и САЩ са се появили още миналата година.

Фактор, забавящ пускането на 5G в много европейски държави, е, че все още не са предоставили необходимите честоти и не са получили нужните разрешения за планиране и строителство на кулите, установи групата. Въпреки че наличието на радиочестотния спектър не е проблем, тъй като системите все още не са налице, проблемите около тях добавят допълнителна несигурност и носят още трудности при планирането.

Наличието на спектъра е „област, в която Европа демонстрира слаби резултати в сравнение с международните си конкуренти“, посочва ERT.

Европа беше пионер в първото поколение дигитални клетъчни комуникации и беше глобален лидер в преминаването от аналогови към дигитални мрежи през 90-те години. Повечето от най-ранните гиганти в областта на смартфоните, бяха европейски, включително Nokia и Ericsson, които напуснаха пазара по-късно.

Сега двете компании се борят основно с китайската Huawei Technologies и с южнокорейската Samsung Electronics за изграждането на 5G мрежите по света. САЩ и няколко европейски страни ограничиха използването на оборудване на Huawei заради нарастващите политически битки между Вашингтон и Пекин.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
най безсмислената статия за деня... няква си лобиска група предупреждавала, че не са им платили заплати... местим със 100!
1
 
3
 
1
преди 1 месец
О, не, само не твърде бавно! Ще трябва да продължа да чакам 10 минути докато се изтегли филм, вместо да се тегли за две! ДОКОГА!?

Още от Телекомуникации
Nokia залага на нова стратегия от 2021 г.