IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият инвеститор в Nokia има високи очаквания към новия ѝ мениджмънт

Компанията скоро се сдоби с нов главен изпълнителен директор

19:06 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Henrik Kettunen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Henrik Kettunen/Bloomberg

Най-големият инвеститор в Nokia обяви, че има високи очаквания към новия мениджмънт, след като финландският производител на телекомуникационно оборудване не успя да разгърне потенциала си при предишното ръководство, предава Ройтерс.

„Представянето на Nokia не отговори на очакванията напоследък и, разбира се, това е разочарование, но гледаме на това в дългосрочен план“, коментира Анти Макинен, главен изпълнителен директор на Solidium, инвестиционната фирма на финландското правителство. „Предишното управление се превърна в тежест“.

Пека Лундмарк, новият главен изпълнителен директор, през август пое поста от Раджев Сури. Това се случи месец по-рано от планираното. Под ръководството на Сури миналата година Nokia понижи прогнозата си за печалбата и оряза дивидента, след като продуктови грешки засегнаха 5G амбициите на компанията и изтриха над една пета от нейната пазарна стойност.

„Надяваме се, че смяната на главния изпълнителен директор ще има добър ефект“, коментира Макинен. „Имаме големи очаквания за Nokia и новия мениджмънт във връзка с потенциала, който виждаме, че ще бъде реализиран“.

Говорителка на Nokia е отказала да коментира въпроса.

През май Nokia се сдоби и с нов председател – Сари Балдауф, която е едно от най-големите имена на жени директори в световната телекомуникационна индустрия. Тя зае поста на Ристо Силасмаа, който беше председател на борда в продължение на осем години.

Solidium, която стана инвеститор в Nokia през 2018 г., след като купи дял от 3,3%, сега притежава над 5% от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още