IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия няма да блокира Huawei от 5G мрежата си

Страната се отказа от идеята да последва примера на САЩ

19:00 | 26.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Норвегия не планира да блокира китайската Huawei Technologies от изграждането на 5G мрежата на страната, обяви министър Николай Аструп, отговарящ за дигиталната стратегия на страната – решение, което поставя страната в противоречие със Съединените щати, предава Ройтерс.

САЩ твърдят, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж, което китайската фирма многократно отрече. Американски компании пък нямат прави да използват част от оборудването на Huawei, а Вашингтон оказва натиск върху други страни да последват нейния пример.

„Имаме добър диалог с компаниите по сигурността, а в и в крайна сметка зависи от самите компании да си избират доставчици. Нямаме забрани срещу нито един доставчик в Норвегия“, обясни още Аструп.

През януари тогавашният министър на правосъдието Микел Уара заяви, че се обмисля забраняването на Huawei.

„Споделяме еднакви притеснения със Съединените щати и Великобритания, а това е шпионаж на частни и държавни играчи в Норвегия“, обясни той.

Запитан дали ще има действия в частност срещу Huawei Уара коментира, че се обмисля последването примера на други страни като Великобритания и САЩ.

По-късно Уара напусна кабинета по въпрос, който няма отношение с темата.

Telenor

Държавната Telenor, която е най-големият телекомуникационен доставчик в Норвегия, планира тази година да избере своите доставчици на 5G технологии, за да се подготви за търговското пускане на услугата през 2020 г.

Компанията, която има 182 млн. абонати в осем страни в Европа и Азия, включително България, подписа първия си голям договор с Huawei през 2009 г. Тази сделка помогна за проправянето на пътя на китайката фирма към глобалната експанзия.

"Говорим с всички, всички са в процеса и ще видим какво ще решим в крайна сметка. Продължаваме да сме в добър диалог с правителството“, коментира Питър-Бьоре Фурберг, който ръководи операциите на Telenor на вътрешния ѝ пазар. „Водим процес, който е отворен за всички партнори“.

Запитан какво би могло да се случи, ако Telenor бъде поставена в черния списък на САЩ, ако използва компоненти на Huawei, Фурберг отговори: „Това е напълно хипотетичен въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Иска ми се да попитам какво е отношението на България по въпроса с Хуавей ама заейки какъв гол *** е страната ни сигурно нямаме никакво мнение и каквото ни кажат другите ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още