Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

SoftBank планира да продаде акции за 21 млрд. долара от T-Mobile

Това се равнява на 65% от дела на японския гигант

SoftBank планира да продаде акции за 21 млрд. долара от T-Mobile

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

SoftBank ще продаде около 198 млн. акции от T-Mobile на стойност около 21 млрд. долара, обяви телекомуникационната компания, цитирана от CNBC.

Продажбата, която представлява около 65% от дела на SoftBank в T-Mobile, е част от усилията на японския гигант да си набави средства в брой, докато коронавирусната пандемия засегна част от ключовите му инвестиции.

Преди здравната криза WeWork, компания от портфолиото на Vision Fund на SoftBank,  не успя да излезе на борсата, след като проспектът ѝ за първичното публично предлагане беше остро критикуван за нетрадиционната структура на управление и огромната загуба на фирмата.

Още по темата

Книжата на T-Mobile загубиха 1,5% от стойността си по време на следоборсовата търговия в понеделник.

В майския си доклад до инвеститорите SoftBank посочва, че Vision Fund е генерирал 18 млрд. долара загуба. Това се случи, след като през март SoftBank обяви, че ще продаде или монетизира еквивалента на 41 млрд. долара активи, за да подкрепи обратното изкупуване на акциите си и да намали дълга си.

T-Mobile изпрати прессъобщение, че ще предложи публично около 134 млн. от акциите си, които SoftBank продава в рамките на трансакцията. Това ще даде на поемателите на публичното предлагане опцията да закупят допълнителни 10 млн. акции.

Марсело Клори, директор на T-Mobile и главен изпълнителен директор на SoftBank Group International, ще купи 5 млн. акции, след като те бъдат продадени на T-Mobile, посочва компанията в документи към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ.

В същото време стана ясно, че германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom си е подсигурила правата за покупка на 101 млн. акции на Softbank, които би могла да придобие до 2024 г. Ако Deutsche Telekom реши да направи това, те ще увеличат своя дял в T-Mobile US от 43 на около 51 процента. Softbank  ще плати освен това на също 300 млн. долара, за да завърши продажбата и да поеме трансакционните разходи.

Повече технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 2028   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise