Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Акциите на Weibo се сринаха с над 7% при дебюта си в Хонконг

Това е сигнал за продължаващата предпазливост на инвеститорите към интернет сектора на фона на регулаторните мерки на Пекин

Акциите на Weibo се сринаха с над 7% при дебюта си в Хонконг

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на подобната на Twitter китайска уеб услуга Weibo Corp. поевтиняха през първия ден на търговията им в Хонконг, което е сигнал за продължаващата предпазливост на инвеститорите към интернет сектора на фона на регулаторните мерки на Пекин, които ограничават пазара.

Още по темата

Weibo се търгуваше за 253,2 хонконгски долара, което представлява спад от 7,2% спрямо цената от 272,80 хонконгски долара при листването. Акциите бяха продадени с отстъпка от около 2,8% спрямо цената на американските депозитарни разписки на 1 декември, изчислява Bloomberg.

Weibo е първото завръщане на китайска фирма на борсата в страната, след като през миналата седмица Didi Global Inc. обяви, че започва подготовка за оттегляне от американските фондови борси, стремейки се към листване в Хонконг. Китай ще издаде нови проектоправила още този месец, с които ще ограничи възможността на местните компании да се листват в чужбина чрез дружества с променлив дял, съобщи Bloomberg News на 1 декември.

„Китайският интернет сектор ще продължи да бъде подложен на регулаторна несигурност през 2022 г. след бързите и широкообхватни действия на властите през 2021 г. за широк спектър от компании", пише Матю Кантерман, анализатор в Bloomberg Intelligence, в изследователска бележка. 

Още по темата

Слабият старт в Хонконг се случва въпреки възстановяването на световните технологични акции, докато Китай предприема действия за разширяване на икономическата подкрепа, а освен това се увеличават надеждите, че омикрон вариантът на коронавируса няма да провали растежа. Във вторник в Ню Йорк американските депозитарни разписки на компанията завършиха с ръст от 4,7% след четиридневен спад.

И докато акциите на Weibo поевтиняха при дебюта ѝ, то средностатистически 52 китайски компании, които започнаха да се търгуват в Хонконг тази година, отчетоха 15% ръст в първите си сесии, след като набраха по над 100 млн. долара, сочат данни на Bloomberg.

„Повишената заплаха за делистване на акции в САЩ от американските и китайските регулаторни органи, както и по-широкият регулаторен натиск могат да задържат оценките ниски", пише Кантерман от Bloomberg Intelligence.

Интернет пионерът Sina Corp. стартира Weibo през 2009 г., като бързо привлече милиони регистрирани потребители, които публикуват съобщения от 140 знака или по-малко. През 2014 г. компанията беше листната на Nasdaq чрез първично публично предлагане.

Goldman Sachs Group Inc., Credit Suisse Group AG, Citic Securities Co. и China International Capital Corp. са съвместните поематели на предлагането в Хонконг.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Disney+ влиза и в България през лятото