IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са откраднали данни на Бундестага

Атаката е извършена чрез използването на вируси от типа "троянски кон"

10:23 | 31.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хакери са откраднали данни от Будестага по време на атака, извършена преди две седмици, разкри говорител на долната камара на германския президент, предава Deutsche Welle.

По думите на говорителя са установени редица случаи на изтичане на информация. Въпреки това той не разкрива кои са засегнатите офиси и каква точно информация е станала обект на кражба.

“Визираните органи са уведомени и са взети ответни мерки”, допълва още говорителят.

От коментарите му стана ясно, че хакерите са получили достъп до вътрешните сървъри на Бундестага по време на безпрецедентна атака. Нарушителите са използвали вируси от типа “троянски кон”.

Само няколко дни по-рано списание Spiegel обяви, че според правителствените експерти в областта на информационните технологии са открили предишни опити за проникване в сървърите.

Без да посочва източници списанието написа, че има доказателства, сочещи, че зад атаките стои чуждестранна шпионска агенция.

Според Spiegel първите опити за шпиониране са установени през май. Това се е случило след като два компютъра са били заразени с вируси, които се опитали да ги свържат със сървър в Източна Европа.

Изтичането на информация показва, че “ефектите от информационната атака срещу Бундестага са по-сериозни, отколкото се смяташе досега”, посочва Щефи Лемке, която е член на германската партия Зелените. По думите ѝ атаката показва, че Министерството на вътрешните работи се е провалило напълно в създаването на работеща киберзащита.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още