IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия глоби Amazon със сериозните 1,13 млрд. евро

Причината е предполагаема злоупотреба с господстващо пазарно положение

12:59 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) наложи глоба в размер на 1,128 млрд. евро на европейските и италианските клонове на американския гигант в електронната търговия на дребно Amazon Inc. заради предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара. Според властите в Италия американската компания е нарушила по този начин член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз, предаде Bloomberg.

Amazon е нанесъл вреда на конкурентни оператори в логистичната услуга за електронна търговия, твърди AGCM.

„Amazon заема доминираща позиция на италианския пазар за посреднически пазарни услуги, която компанията използва, за да наложи приемането на собствената си логистична услуга – Fulfillment by Amazon (FBA) – от продавачи, активни в сайта Amazon.it в ущърб на логистичните услуги, предлагани от конкурентни оператори, както и за укрепване на собствената си господстваща позиция“, допълва италианският антимонополен регулатор.

Според AGCM Amazon дава предимство на някои от своите потребители спрямо продавачите на трети страни въз основа на тяхното участие в програмата на компанията за предоставяне на предимства. Така те получавали по-голяма видимост или можело да предлагат стоките си с надписа Amazon Prime. А това според органа е от решаващо значение за успеха на продажбите в Amazon.it.

Според органа за защита на конкуренцията Amazon също така прилага по-строг контрол на качеството спрямо търговците, които не използват услугата FBA, отколкото спрямо останалите. А това може да доведе до блокиране на акаунти.

Глобата от над 1 млрд. евро отразява степента и продължителността на пазарната злоупотреба, както и размера на Amazon, заяви AGCM. За да се избегне това в бъдеще, италианският регулатор ще наложи на Amazon коригиращи стъпки, които ще бъдат предмет на преглед от контролен механизъм. Компанията ще трябва да гарантира, че всеки продавач - независимо дали използва логистиката за доставка на групата, или не, има достъп до същите привилегии и е също толкова видим, колкото и другите.

На този етап от страна на Amazon няма непосредствен коментар на решението, съобщава Ройтерс.

През последните години американската компания е обект на внимание заради огромния масив от данни, които събира за редица клиенти и партньори, включително независими търговци, които продават на нейния пазар за търговия на дребно, потребители на цифровия асистент Alexa и купувачи, чиято история на сърфиране и покупки дават информация за онова, което Amazon им показва на своя уебсайт.

През юли Комисията за защита на личните данни в Люксембург, където се намира централата на Amazon в ЕС, наложи на компанията рекордна глоба от 746 млн. евро за обработване на лични данни в нарушение на Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR). В Германия се провеждат множество антитръстови проверки на продажбите на Amazon. Обединеното кралство също разглежда въпроси, подобни на тези в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още