IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могъщият облачен бизнес на Amazon вече има нов шеф

Главният изпълнителен директор на Tableau Адам Селипски ще ръководи Amazon Web Services, след като Анди Джаси поеме целия концерн

09:28 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Адам Селипски.&nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Адам Селипски. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Amazon.com Inc. е изправена пред най-драматичната промяна в своето висше мениджърско ниво от създаването на компанията. Първо харизматичният основател Джеф Безос ще напусне поста изпълнителен директор през третото тримесечие на 2021 година. Той избра Анди Джаси за свой наследник. Джаси е в концерна почти от началото му и почти от нулата изобретява т. нар. Cloud-Computing на компанията, постигайки многомилиарден успех. Това също така означава, че ключовата позиция на Джаси като ръководител на облачното подразделение на AWS е свободна. Сега е определен и неговият наследник: бивш мениджър на Amazon и сподвижник на Джаси - Адам Селипски, на 54 години.

Селипски не е непознат за AWS. От 2005 г. той е един от първите служители там, който ръководи маркетинга, продажбите и поддръжката, преди да напусне дъщерното дружество на Amazon през 2016 г., за да оглави софтуерната компания Tableau. През 2019 г. самата Tableau бе придобита от Salesforce.com в едно от най-големите придобивания в областта на технологиите за над 15 милиарда долара. Селипски остава главен изпълнителен директор на Tableau и придружава трансформацията в чиста облачна компания. Сега той се връща към корените си.

Селипски, който е приятел на Джаси, помогна много за растежа на Tableau, като прехвърли компанията към модела за лицензиране на абонаментен принцип. Tableau позволява на компаниите да изграждат бази данни, електронни таблици, графики и карти от своите данни. Компанията има над 86 хил. корпоративни клиента, използващи услугите ѝ, когато беше придобита от Salesforce.

Джаси залага и собственото си бъдеще на Селипски, защото AWS се превърна във въпрос на оцеляване за Amazon и следователно за него. Облачното подразделение има т. нар. runrate от над 50 милиарда долара, каза Джаси във вътрешнофирмен имейл. „Runrate“ тук обозначава предполагаемия оборот за период от дванадесет месеца, ако няма ръст в сравнение с последния тримесечен резултат. Но все още има ръст, през последното тримесечие той беше 28 процента на годишна база.

AWS е двигателят за печалбата на Amazon. Въпреки че продажбите в момента представляват само десет процента от стойността за групата, изчислителните облаци осигуряват 52 процента от оперативната печалба. Приходите на AWS достигнаха 12,7 млрд. долара за последните три месеца на миналата година, а оперативната му печалба беше 3,6 млрд. долара. Така че благосъстоянието на бизнеса в облака е от жизненоважно значение за пространството за маневриране на изпълнителния директор на Amazon Джаси, заключава германският Handelsblatt.

И това наистина е така, понеже и Google, номер три, и Microsoft, номер две в облачната индустрия, в момента растат по-бързо от AWS и бавно, но стабилно наваксват изоставането. Задачата на Селипски ще бъде да спре агресивната Microsoft по-специално под ръководството на изпълнителния директор Сатя Надела. Когато встъпи в длъжност през 2014 г., Надела определи Microsoft като „Cloud first, Mobile first“ компания и успешно я позиционира срещу AWS. Джеси вярва, че Селипски е правилният човек да се справи с тази заплаха: „Адам носи силна преценка, фокус върху клиентите, може да работи в екип и има опита на изпълнителен директор в и без това силния мениджърски екип на AWS“, пише той в имейла си.

Тъй като все повече компании преминават към облака, Amazon и другите доставчици разширяват предложенията към клиентите, помагайки им да събират повече данни за своите продукти, потребители и служители. Пандемията също подтикна повече компании да преминат към облака, тъй като милиони трябваше да работят отдалечено по време на ограничителните мерки заради коронавируса.

Анонсът предизвика силна изненада в бранша

Дори от време на време Селипски да беше споменаван като наследник на Джаси - той дълго време беше нещо като дясната ръка на Джаси в AWS, анонсът предизвика голяма изненада в бранша. Силни ветерани и влиятелни вътрешнофирмени кандидати като Питър ДеСантис, ръководител на инфраструктурата на AWS, Мат Гърман, ръководител „Продажби и маркетинг“ и ръководителят на компютърните услуги Чарли Бел, са били оценявани от Джаси в процеса на подбор. 

Задачата на Селипски ще бъде да изглади нещата в подразделението и да предотврати напускането на важни мениджъри в този критичен момент. По-конкретно на Гърман наскоро се приписваха добри шансове да заеме поста.

На 17 май новият шеф на AWS се очаква в централата на корпорацията в Сиатъл, където ще се извърши официалното предаване на подразделението. Очаква се самият Джаси да наследи Безос на върха в групата през третото тримесечие на 2021 година. Безос ще остане в Надзорния съвет на Amazon като изпълнителен председател и ще наблюдава пряко дейността на своя наследник.

А така или иначе Селипски може да очаква славно бъдеще. Преди да се поддаде на изкушението да напусне топ екипа в облачната компания Salesfore, за да се върне в AWS, той бе считан за един от най-обещаващите наследници в случай, че съоснователят и шеф на Salesforce Марк Беньоф един ден реши да се оттегли от поста. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още